generator, baza i wymiar przestrzeni liniowej:
x: Znaleźć generatory, bazę i wymiar przestrzeni liniowej:
a) V =
lin{(1,0,2, −1,1), (1,1,2, −1,1), (2,0,4, −2,2), (3,2,2,3, −1), (1, −1,4, −4,3)}
b) V= {(x − y, z − x, x + y − 2z, y − z): x, y, z ∈ R}
c) V = {(x, y, z,t) ∈ R4: x + 2y − z + t = x + y = x − y + t}
21 gru 20:55
x: podbijam
21 gru 21:14
y: Dowiedziałeś się gdzieś jak to rozwiązać?
28 maj 12:42
chichi:
Wyznacz możliwie najprostsze bazy tych podprzestrzeni przestrzeni wektorowej R
n dla każdego z
przykładów, czyli najpierw z tych wektorów stworzyć macierz i sprowadzić ją do postaci
schodkowej zredukowanej, z której wprost odczytać te bazy
28 maj 12:54
y: Ok, a jak ustawiać wektory? W sensie to co przy x itp.? W kolumny?
28 maj 13:05
y: I jeszcze odnośnie wymiarów, kolega tłumaczył ale nie kumam dalej. Jak wektorów mam 5 ale z
liczenia rzędu wychodzi mi 3, to piszę dimV=3 i jakie będzie R? R3 czy R5?
28 maj 13:07