Znajdz granicę ciągu
Karol: limn√9n−5n−2n n∊Z+
21 gru 20:51
Blee:
wskazówka:
tw. o 3 ciągach
do dzieła
21 gru 20:52
Karol: Okej, tylko że nie do końca wiem czym domknąć to z dołu
21 gru 20:54
Leszek: Z dolu : an = n√ 9n
21 gru 21:29
Blee:
Leszek ciekawe ... jak dla mnie to ograniczenie z góry
21 gru 21:30
Karol: Okej, czyli cała granica również 9. Dziękuję za pomoc <3
21 gru 21:30
Leszek: Tak , blad w zapisie ! Sorry !
21 gru 21:31
Karol: Okej.. więc wracam do punktu wyjścia
21 gru 21:33
Blee:
z dołu:
9
n = 9*9
n−1
5
n = 5*5
n−1 < 5*9
n−1
2
n < 2*9
n−1
więc
lim a
n > lim
n√9*9n−1 − 5*9n−1 − 2*9n−1 = lim
n√2*9n−1 = ...
21 gru 21:35
Blee:
to jest tylko jedna z możliwości ... ale chyba najprostsza do zapamiętania
21 gru 21:36
Karol: Dziękuję za rozpisanie <3
21 gru 21:37