Zbiory liczb zespolonych na płaszczyźnie.
Sheriff: Korzystając m.in. z interpretacji geometrycznej modułu liczby zespolonej opisać i zaznaczyć na
płaszczyźnie zespolonej następujące zbiory spełniające poniższe warunki
(a) 0<Re(iz)<1
(b) −1<Im(z+5)<1
(c) Re(z−2z−1)=0
Proszę o rozwiązanie powyższych przykładów.
To są jedyne przykłady które nie wiem jak ugryźć ani na wykładzie ani na ćwiczeniach takich nie
robiliśmy a na kolokwium wszystko może się zdarzyć.
21 gru 20:46
Blee:
mówisz że to są jedyne których nie umiesz
no to na początek powiedz czemu jest równe:
Re(z)

Im(z)
21 gru 20:51
Sheriff: Jeśli założymy że z=x+yi gdzie x i y ∊ R to Re(z) = x, a Im(z) = y
21 gru 20:54
Blee:
więc Re(
iz) = Re(i(x+iy)) = Re(ix −y) = −y ... prawda

Natomiast
Im(z + 5) =
21 gru 20:58
Sheriff: Im(z+5)=Im(x+iy+5)=Im(x+5+iy)=y
Jeśli chodzi o (c)
Im(z−2z−1)=Im(x−2+iyx−1+iy) | teraz usuwam i z mianownika mnożąc licznik i mianownik
przez (x−1−iy) i wychodzi mi| Im[(u(x2−3x+2+y2+iy)/(x2+2x+1+y2) ale czy coś mi to da?
21 gru 21:11
Sheriff: W tym ostatni Im nie powinno być 'u', zapomniałem usunać
21 gru 21:13
Blee:
| z−2 | | z−1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| = 1 − |
| <−−− trochę łatwiejsza postać, nie |
| z−1 | | z−1 | | z−1 | | z−1 | |
sądzisz

21 gru 21:14
Blee:
| 1 | | 1 | | 1 | | (x−1) − iy | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| z−1 | | (x−1) + iy | | (x−1) + iy | | (x−1) − iy | |
więc
| | z−2 | | (x−1) − iy | |
Im( |
| ) = Im(1 − |
| ) = ...  |
| | z−1 | | (x−1)2 + y2 | |
21 gru 21:17
Blee:
to na koniec narysuj bądź napisz co to będą za zbiory (wszystkie trzy podpunkty)
21 gru 21:20
Sheriff: Prawda wygląda łatwiej ale nie widzę co mogę z tym zrobić.
Podstawianie za z wydaję się prowadzić donikąd ale może się mylę
21 gru 21:21
Sheriff: Wiadomośc napisałem przed odświeżeniem strony
21 gru 21:22
Blee:
| z−2 | | 1 | | (x−1) − iy | |
| = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| z−1 | | z−1 | | (x−1)2 + y2 | |
| | x−1 | | y | |
= 1 − |
| + i− |
| |
| | (x−1)2 + y2 | | (x−1)2 + y2 | |
więc co tutaj jest częścią urojoną

Dodatkowo pytanie −−− jak inaczej można zapisać (x−1)
2 + y
2 
(chodzi o zapis przy użyciu
'z' )
21 gru 21:24
Blee:
21:24 ... bez tego '−' po i a przed ostatnim ułamkiem
21 gru 21:25
Sheriff: Nie wiem czy dobrze myślę ale w c to chyba Im=y/(x−1)2 + y2
21 gru 21:25
Blee:
dokładnie (tylko nawias ma być

)
| | y | |
więc masz: |
| = 0 <−−−− i rysujesz/piszesz 'co to jest' |
| | (x−1)2 + y2 | |
tak samo pozostałe podpunkty −−− narysuj/napisz co to za zbiory są
i nie zapomnij o odpowiedzi na 'bonusowe pytanie' z 21:24
21 gru 21:29
Sheriff: (x−1)2+y2 = |z0| gdzie z0 = (x−1)+iy ?
21 gru 21:32
Sheriff: 21:32 tam powinno być|z0|2
21 gru 21:35
Blee:
21:35 <−−− si senior
no to jeszcze dajesz te zbiory (najprościej narysować) i po sprawie
21 gru 21:36
Blee:
21:35 więc de facto można było to zapisać jako:
| | z−2 | | 1 | | (z−1)* | |
Im( |
| ) = Im (1 − |
| ) = Im( 1 − |
| ) |
| | z−1 | | z−1 | | |z−1|2 | |
gdzie (z−1)* oznacza sprzężenie liczby z−1
21 gru 21:38
Sheriff: (a)0<Re(iz)≤1
Re(iz)=−y ⇒ −y≤1 i −y>0 ⇒ y≥−1 i y≤0
(b)−1<Im(z+5)<1
Im(z+5)=y ⇒ y<1 i y>−1
(c) Re(z−2z−1)=0
Re=1−[(x−1)/((x+1)2)+y2)] ⇒ x−1 = 0 ⇒ x=1
Tego (c) nie jestem pewien
21 gru 21:48
Sheriff: 21:48
(c) −x+1=0
x=−1
21 gru 21:51
Blee:
a) czyli jaki zbiór

rysunek (łatwiej) bądź napisać
b) to samo pytanie
| | z−2 | | (x−1) | |
c) Re( |
| ) = 0 ⇔ 1 − |
| = 0 ⇔ (x−1)2 + y2 = (x−1) |
| | z−1 | | (x−1)2 + y2 | |
21 gru 21:53
Blee:
wskazuje, jakie przekształcenie musisz jeszcze zrobić:
(x−1)
2 − (x−1) = x
2 − 2x +1 − x + 1 = x
2 − 3x + 2 = x
2 − 2*1.5x + 2.25 − 0.25 = (x − 3/2)
2
− 1/4
i w efekcie co otrzymasz w (c)
21 gru 21:56
Blee:
Idę zapalić ... więc na spokojnie pokombinuj ... jak wrócę to sprawdzę i ewentualnie podpowiem
21 gru 21:57
Sheriff:

to jest wykres do (a) w (b) będzie od −1 do 1 z ich wyłaczeniem a (c) to okrąg o S(1,0) i
prosta y=x−1?
Wybacz że nie rysuję ale nie mam za bardzo czasu
21 gru 22:02
Blee:

a)
o ile to jest 0
< Re(iz)
≤ 1
21 gru 22:10
Blee:

b) (jeżeli nierówności są 'słabe' )
21 gru 22:11
Blee:

c)
zał.
z−1 ≠ 0 ⇔ z ≠ 1 ⇔ x ≠ 1
tutaj przecież wyszło:
(x−1)
2 + y
2 = (x−1)
co później Ci pokazałem że można zapisać jako:
(x − 3/2)
2 + y
2 − 1/4 = 0
czyli:
(x − 3/2)
2 + y
2 = 1/4
czyli:
(x − 3/2)
2 + y
2 = (1/2)
2
21 gru 22:15
Sheriff: 22:15 faktycznie nie pomyślałem aby 1/4 zmienić (1/2)2. Dziękuje Blee że pomogłeś mi to
zrozumieć. Jeśli zaliczę kolokwium to będzie też dzięki tobie
21 gru 22:23