Równania kwadratowe
Robert: Siemka,
chciałem zapytać o jedną rzecz, której nie jestem pewny. Czy przy skracaniu równań, mogę
skracać przez liczbę ujemną czy tylko dodatnią?
Np. −4x2 + 32x − 16 = 0 −−−−−> mogę podzielić przez "−4" ?
21 gru 19:30
ICSP: Dziel przez co chcesz byleby tylko nie było to zero.
21 gru 19:32
Jerzy:
x2 = x
Czy możesz podzielić przez x ?
21 gru 19:38
Robert: Ok, dzięki. Jerzy tutaj musiałbym mieć założenie x≠0
21 gru 19:41
PW: No źle. Niby dlaczego takie założenie robić? Masz rozwiązać równanie, a przecież jednym z
rozwiązań jest liczba 0.
21 gru 23:36
Adamm:
No źle, ale jednak dobrze. Można zrobić takie założenie, po prostu rozbijamy
na 2 przypadki:
(x2 = x i x = 0) lub (x2 = x i x ≠ 0)
21 gru 23:40