Trygonometria
Patryk: Witam,
Jeśli mam równanie cos2x(2sin3x − 1) = 0 i je rozwiązać dla x∊<0; pi> to dla cosx2 = 0 będę
miał dziedzinę x∊<0; 2pi> a dla 2sin3x−1=0 będę miał dla x∊<0; 3pi>?
21 gru 17:08
salamandra: Nie, rozwiązujesz równanie i wybierasz wszystkie rozwiązania z przedziału (0;π)
21 gru 17:21
Patryk: A kiedyś robiłem podobne zadania gdzie było np. cos2x i wtedy dziedzina się zmieniała...
21 gru 17:27
ICSP: Dziedzinę ustalasz raz.
Ona nie może się "zmienić"
Przecież to zbiór na którym operuje twoja funkcja.
21 gru 17:33
Jerzy:
Dziedziną twojego równania jest podany przedział.Równanie wyjściowe ma nieskończenie wiele
rozwiązań,a ty masz wbrać tylko te, które należą do tego przedziału.
21 gru 17:35
Mila:
x∊<0; π>
cos2x*(2sin3x − 1) = 0
cos2x=0 lub (2sin3x − 1) = 0
| | π | | 1 | |
2x= |
| +kπ lub sin3x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | kπ | | π | | 5π | |
x= |
| + |
| lub 3x= |
| +2kπ lub 3x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 2 | | 6 | | 6 | |
| | π | | kπ | | π | | 2kπ | | 5π | | 2kπ | |
x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| i x∊<0; π> |
| | 4 | | 2 | | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
k=0
| | π | | π | | 5π | |
x1= |
| lub x2= |
| lub x3= |
| są z podanego przedziału |
| | 4 | | 18 | | 18 | |
k=1
| | π | | π | | 3π | | π | | 2π | | 13π | |
x= |
| + |
| = |
| ∊<0; π> lub x= |
| + |
| = |
| lub ... |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 18 | | 3 | | 18 | |
sprawdzaj dalej sam
21 gru 17:51