Zależności rekurencyjne
Horqu: Ułóż zależności rekurencyjne dla ciągów opisanych w nastepujacy sposób:
a) an − liczba n−literowych słów nad alfabetem 26−literowym, takich że łączna liczba wystapień
liter A, E, I, O, U jest parzysta.
b) an − liczba wież ułożonych z monet o nominałach 1, 2, 5 o sumarycznej wartości równej n.
21 gru 13:39
Blee:
b)
dane:
an−5
an−2
an−1
an = an−1 + an−2 + an−5
czyli:
an = liczba wież z sumą (n−1) gdzie dołożymy 1PLN + liczba wież z sumą (n−2) gdzie dołożymy
2PLN + liczba wież z sumą (n−5) gdzie dołożymy 5PLN
21 gru 15:15
Blee:
an = an−2*52 +(26n−2 − an−2)*(21*5)*2
czyli:
an = liczba słów (n−2) literowych z parzystą liczbą wymienionych liter * wybieranie dwa razy
tychże liter + liczba słów (n−2) literowych Z NIEPARZYSTĄ liczbą wymienionych liter *
dobranie innej litery * dobranie wymienionej litery (tak aby była ich parzysta liczba) *2 (bo
kolejność liter w słowie jest istotna)
oczywiście −−− dokładnie liter następuje poprzez dopisanie ich w odpowiednim miejscu
(powiedzmy, że na końcu poprzedniego słowa)
21 gru 15:21