Funkcja wymierna
Dream: Podaj wzór funkcje homograficzne g której wykres przecina oś oy w punkcie a i ma ten sam
środek symetrii co wykres funkcji f Naszkicuj wykres funkcji g
F(x)= 3x+6/2−x
A(0,−2)
21 gru 13:31
ite: Dopóki nie użyjesz nawiasów, nie będziesz mieć funkcji homograficznej.
21 gru 13:58
janek191:
| | 3 x + 6 | |
Czy f(x) = |
| ? |
| | 2 − x | |
21 gru 16:46
Dream: Tak
21 gru 20:01
Mila:
| | 3x+6 | | 3x−6++12 | | 3*(x−2)+12 | |
f(x)=− |
| =− |
| =− |
| ⇔ |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
21 gru 20:14
Mila:

1)
Środek symetrii funkcji homograficznej
| | −12 | |
f(x)=−3+ |
| wykres tej funkcji powstaje z wykresu funkcji: |
| | x−2 | |
| | −12 | |
h(x)= |
| przez przesunięcie o wektor [2,−3] |
| | x | |
S=(2,−3)− środek symetrii f(x)
21 gru 20:54
Mila:

2)
A=(0,−2)
| | k | |
g(x)= |
| +q − kanoniczna postać szukanej funkcji |
| | x−p | |
S=(p,q)=(2,−3)− środek symetrii wykresu
g(0)=−2
a )
| | −2 | |
Rysuję wykres y= |
| i przesuwam o wektor [2,−3] |
| | x | |
b) otrzymuję wykres g(x)
21 gru 21:02
Blee:
Mila ... nie sądzisz że trochę przekombinowane
I.
przecięcie się asymptot wyznacza środek symetrii funkcji homograficznej
II.
jedna z asymptot uczeń od razu winien potrafić określić −−− jest nią x = 2
III.
drugą −−− to już zależy od poziomu 'zaawansowania'
powiedzmy że nie umie od razu zauważyć, więc robimy przekształcenie:
| | 3x+6 | | 3x+6 | | (3x − 6) + 12 | | 12 | |
f(x) = |
| = − |
| = − |
| = −3 − |
| |
| | 2−x | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
i z tej postaci odczytujemy, że drugą asymptotą jest y = −3
IV. skoro środek symetrii ma być zachowany to
czerwona i
niebieska część ma pozostać
bez zmian
V.
podstawiamy współrzędne punktu:
VI.
więc
21 gru 21:13