potencjalnie proste zadanie dla mnie sie trudnym wydaje
Adrian: Jest może jakaś dobra duszyczka skłonna do pomocy z tym wielomianem?:
x5−11x3−18x2−8x=0
Próbowałem wyciągnąć przed nawias, dzielić na (x−1), grupować i zastosować twierdzenie bezouta
ale niestety nic nie wskórałem
20 gru 22:06
ICSP: w(x) = x4 − 11x2 − 18x − 8
w(−1) = 0
dzielisz przez (x+1)
20 gru 22:08
Adrian: oops.. dziękuję!
┻━┻ ︵ \( °□° )/ ︵ ┻━┻
20 gru 22:11
Adrian: Ah czyli sprawdzałeś/aś dla którego dzielnika 8 w(x) = 0

?
20 gru 22:14
ICSP: Tak
20 gru 22:15
Mariusz:
(x
2−px+q)(x
2+px+r) = x
4 − 11x
2 − 18x − 8
x
4+px
3+rx
2−px
3−p
2x
2−prx+qx
2+pqx+qr = x
4 − 11x
2 − 18x − 8
x
4+(q+r−p
2)x
2+(pq−pr)x+qr = x
4 − 11x
2 − 18x − 8
q + r − p
2=−11
pq−pr=−18
qr = −8
q + r =−11+p
2
p(q−r)=−18
4qr = −32
q + r =−11+p
2
4qr = −32
4qr = −32
| | 18 | | 18 | |
(−11+p2 − |
| )(−11+p2 + |
| )=−32 |
| | p | | p | |
| | 324 | |
(p4−22p2+121)− |
| =−32 |
| | p2 | |
p
6−22p
4+153p
2−324=0
z = p
2
z
3−22z
2+153z−324=0
z=4
64−352+612−324=0
676−676=0
p
2=4
p=2
2q=−11+4−9
2r=−11+4+9
q = −8
r = 1
(x
2−px+q)(x
2+px+r)=x
4 − 11x
2 − 18x − 8
(x
2−2x−8)(x
2+2x+1)=x
4 − 11x
2 − 18x − 8
((x−1)
2−9)(x+1)
2=x
4 − 11x
2 − 18x − 8
(x−4)(x+2)(x+1)
2=x
4 − 11x
2 − 18x − 8
21 gru 06:23
Mariusz:
Adrian
Jeżeli wielomian czwartego stopnia sprowadzisz do postaci
x4+b2x2+b1x+b0 to w powyższy sposób będziesz mógł je sprowadzić do
równania trzeciego stopnia i rozwiązać jeśli równanie trzeciego stopnia
będzie miało niezerowe pierwiastki
ICSP
Tak tyle że nie pokazałeś mu trzeciego pierwiastka ani tego że
wskazany przez ciebie jest podwójny
Po podzieleniu dostałby równanie trzeciego stopnia i niewiele by mu dał
ten pierwiastek co go podałeś
21 gru 06:38