Funkcja z paramerem m
Frajvald: Dana jest funkcja f(x)=
√x +mx + 7 . Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla
którego dziedziną funkcji f(x) jest zbiór liczb rzeczywistych. Wyznacz wartość liczby m
0
będącej największą dodatnią liczbą całkowitą należącą do wyznaczonego zbioru. Zakoduj trzy
| | m0 | |
pierwsze cyfry po przecinku przybliżenia do części tysięcznych liczby |
| . |
| | √7 | |
| | m0 | | 5 | |
I wyszło mi że m należy do (−√28,√28) czyli m0=5, czyli |
| = |
| |
| | √7 | | √7 | |
i zawsze wychodzi mi wynik po przybliżeniu 1,890 ale w odpowiedzi jest 268. Czyli według
odpowiedzi m
0= 6, i tu moje pytanie czy to ja popełniam gdzieś błąd czy to w odpowiedzi
jest błąd?
20 gru 22:05
ICSP: m = −1
20 gru 22:06
Frajvald: ICSP mógłbyś rozwinąć odpowiedź? Bo m0 ma być liczbą dodatnią czyli m = −1 nie pasuje
20 gru 22:11
ICSP: f(x) = √x + mx + 7 = √(m+1)x + 7
Funkcja będzie określona dla dowolnego x wtedy gdy będzie stała czyli dla m = −1.
20 gru 22:16
Mila:
Dana jest funkcja f(x)=√x 2+mx + 7 ?
20 gru 22:57
Szkolniak: Δ≤0 ⇔ m
2−28≤0 ⇔m∊<−
√28;
√28>
U mnie też wychodzi m
0=5, więc obstawiałbym że błąd w odpowiedzi
20 gru 23:48