20 gru 19:49
ICSP: można
20 gru 19:55
Bleee:
Można... Ale też można zredukować po zauważeniu że − (1−x) = (x−1)
To w sumie już na początku przekształceń ułatwiłoby same przekształcenia.
20 gru 20:04
Nikto0: Dziękuję
20 gru 20:57
21 gru 13:38
ICSP: więc rób po swojemu.
| x | | x − 2 | | x | | x − 2 | |
| + |
| nie jest równe |
| + |
| |
| x2 − 1 | | 1 − x | | x2 − 1 | | −(1 − x) | |
nie możesz od tak dodać sobie minusa gdzie chcesz.
21 gru 13:41
Jerzy:
W trzeciej linijce znak " − " miedzy ułamkami.
21 gru 13:41
Jerzy:
| x | | x − 2 | | x | | x − 2 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x2 − 1 | | 1 − x | | x2 − 1 | | −(x − 1) | |
21 gru 13:46
Nikto0: To już rozumiem. Bardziej nie wiem skąd się wziął w moim sposobie ostateczny wynik, bo robiłam
to znając rozwiązanie i
chcąc uzyskać dobre rozwiązanie zrobiłam tak. Chodzi o ostatnie przekształcenie. Czemu
zmieniamy znaki?
21 gru 13:55
Jerzy:
| | a | | a | | a | |
1 − x = − (x − 1) oraz + |
| = + ( − |
| ) = − |
| |
| | −b | | b | | b | |
21 gru 14:02
Nikto0: Ale w moich obliczeniach nie widzę żeby był wyciągnięty minus
21 gru 14:06
Jerzy:
| | a | | a | |
To przemyj oczy: |
| = − |
| |
| | −b | | b | |
21 gru 14:07
ICSP: bo on się magicznie pojawia po pierwszym znaku = .
21 gru 14:09
Jerzy:
Masz bład w trzeciej linijce. Jeśli wstawiasz minus, to 1 − x zamienia się: na x − 1
1 − x = − (x − 1) , a u ciebie jest: 1 − x = −(1 − x) , a to bzdura.
21 gru 14:10
Nikto0: Ale chodzi mi o rozwiązanie którego udzieliłam poprawnie lecz nie wiedząc skąd ono się wzięło.
21 gru 14:14
Jerzy:
To jak rozwiązałaś, skoro nie wiesz skąd się ono wzięło ?
21 gru 14:20
Nikto0: Miałam podany wynik i dopasowałam trochę do tego rozwiązanie.
21 gru 14:26
ICSP: Dopasowałaś do niego rozwiązanie i teraz tego rozwiązania nie rozumiesz?
Które przejście?
21 gru 14:37
Nikto0: tego przekształcenia w drugim linku.
21 gru 14:39
ICSP: (x−1)(x2 − 2x − 2) = (−1) * (−1) * (x−1) * (x2 − 2x − 2) =
= [ (−1) * (x−1) ] [ (−1) * (x2 − 2x − 2) ] = (1 − x)(2 + 2x − x2)
21 gru 14:41
Nikto0: Dziękuje.
21 gru 14:45