Trygonometria
Szkolniak: Przekształć:
| | sinx | | cosx | | sin2x−cos2x | |
tgx−ctgx= |
| − |
| = |
| = |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | |
| | 2(sin2x−cos2x) | | −2(cos2x−sin2x) | | −2cos2x | |
= |
| = |
| = |
| =−2ctg2x |
| | 2sinxcosx | | 2sinxcosx | | sin2x | |
dobrze zrobione?
20 gru 19:46
ICSP: pięknie
20 gru 19:47
Blee:
dobrze
20 gru 19:47
Szkolniak: Super, dziękuję
20 gru 19:49
Mila:
Brak zastrzeżeń. Strata punktów.
20 gru 20:03
PW: A ja bym nie obcinał punktów Wiem, że w praktyce szkolnej przywiązuje się wagę do wskazywania
dziedziny, ale… skoro autor zadania zaleca "przekształć różnicę tgx − ctgx", 1o bierze
odpowiedzialność za to, że wyrażenie jest sensowne. Przy takim rozumowaniu wszystkie dokonane
przekształcenia są poprawne
20 gru 20:16
Blee:
Zacznijmy od tego, że zastrzeżenia dla pierwotnej wersji odpowiada zastrzeżeniom dla końcowej
wersji ... więc 'w czym problem'
21 gru 01:03