funkcja kwadratowa zamknięte
Nikto0: Witam.

Jeżeli miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f(x)=x
2+ax+10 są dwie liczby pierwsze
to
A. a=−11 B. a=−7 C. a=7 D. a=11
20 gru 19:17
a7: B spełnia
20 gru 19:19
a7: tj. a=−7 Δ=9 √Δ=3 x1=2 x2=5
20 gru 19:20
Blee:
x1*x2 = 10
więc mamy możliwości:
1*10 <−−− odpada
2* 5 <−−−− pasuje
i tyle (z liczb całkowitych)
więc x1 + x2 = −(2+5) = −7
20 gru 19:23
Blee:
wzory Viete'a
20 gru 19:24
ICSP: 1 nie jest liczbą pierwszą
20 gru 19:37
Nikto0: Dzięki.
20 gru 19:46