Badanie funkcji
52: Cześć wszystkim

Mam za zadanie wyznaczyć monotonicznosci, pochodnych, asymptot i parzystość/ nieparzystości.
Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy dobrze zrobiłem?
Poniżej zdjęcie wraz z moim rozwiązaniem
https://zapodaj.net/images/7f661c2070422.jpg
20 gru 13:55
Bleee:
Asymptoty − czemu nie sprawdzasz czy nie ma ukosnych? (nie będzie ich, ale tego nie
sprawdziles/−as)
20 gru 14:03
Bleee:
Brakuje mi też (ale może tego nauczyciel nie wymaga) napisania że pionowych nie będzie ze
względu na dziedzinę.
20 gru 14:05
Bleee:
Jak również brakuje mi wytłumaczenia dlaczego w x=0 nie ma ekstremum lokalnego (ale tego także
może po prostu nauczyciel nie wymaga od Ciebie).
Ale ogólnie to bardzo ładnie rozwiązane wszystko. Jestem pod wrażeniem.
20 gru 14:07
52:
Ad 14:03
Myślę, że jest to równoznaczne z tym, że wyniki w granicach −/+
∞ o tym świadczą.
Ad 14:05
Fakt, to mogłem napisać

Ad 14:07
Myślę, że widać to z wykresu, ale dopiszę

Dzięki za sprawdzenie!
20 gru 14:12
Bleee:
Nie... Nie jest równoznaczne.
A ukosna będzie istniała.
20 gru 14:25
Blee:
i jeszcze taka jedna uwaga (przy liczeniu granic)
lepiej pisać 'nad znakiem =' pomiędzy tym co było przed a samym wynikiem
wtedy jest to traktowane jako komentarz i nauczyciel wie, że Ty wiesz 'co i jak'.
20 gru 14:33
Blee:
I odnośnie tego x=0 ... oczywiście, że 'widać', pod warunkiem, że się wie na co trzeba patrzeć

.
Wybacz −−− jestem z tych potworów, którzy pisali starą maturę. Maturę na której przebieg
zmienności funkcji (+ narysować funkcję) był jednym ze sztandarowych zadań. Maturę, na której
w zadania otwarte to była przede wszystkim opisówka, która pokazywała że wiesz 'co z czego
wynika' i dlatego dla mnie po prostu naturalne jest dopisanie zdanie komentarzu: "Ze względu
na D
f = R brak asymptot pionowych" itd.
20 gru 14:38