matematykaszkolna.pl
Badanie funkcji 52: Cześć wszystkim emotka Mam za zadanie wyznaczyć monotonicznosci, pochodnych, asymptot i parzystość/ nieparzystości.
 4x3−x4 
f(x)=

5 
Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy dobrze zrobiłem? Poniżej zdjęcie wraz z moim rozwiązaniem https://zapodaj.net/images/7f661c2070422.jpg
20 gru 13:55
Bleee: Asymptoty − czemu nie sprawdzasz czy nie ma ukosnych? (nie będzie ich, ale tego nie sprawdziles/−as)
20 gru 14:03
Bleee: Brakuje mi też (ale może tego nauczyciel nie wymaga) napisania że pionowych nie będzie ze względu na dziedzinę.
20 gru 14:05
Bleee: Jak również brakuje mi wytłumaczenia dlaczego w x=0 nie ma ekstremum lokalnego (ale tego także może po prostu nauczyciel nie wymaga od Ciebie). Ale ogólnie to bardzo ładnie rozwiązane wszystko. Jestem pod wrażeniem.
20 gru 14:07
52: Ad 14:03 Myślę, że jest to równoznaczne z tym, że wyniki w granicach −/+ o tym świadczą. Ad 14:05 Fakt, to mogłem napisać Ad 14:07 Myślę, że widać to z wykresu, ale dopiszę emotka Dzięki za sprawdzenie! emotka emotka
20 gru 14:12
Bleee: Nie... Nie jest równoznaczne.
 x2+1 
Lim

= ±
 x 
A ukosna będzie istniała.
20 gru 14:25
Blee: i jeszcze taka jedna uwaga (przy liczeniu granic)
 1 
zapis " *( −

)"
 5 
lepiej pisać 'nad znakiem =' pomiędzy tym co było przed a samym wynikiem wtedy jest to traktowane jako komentarz i nauczyciel wie, że Ty wiesz 'co i jak'.
20 gru 14:33
Blee: I odnośnie tego x=0 ... oczywiście, że 'widać', pod warunkiem, że się wie na co trzeba patrzeć emotka. Wybacz −−− jestem z tych potworów, którzy pisali starą maturę. Maturę na której przebieg zmienności funkcji (+ narysować funkcję) był jednym ze sztandarowych zadań. Maturę, na której w zadania otwarte to była przede wszystkim opisówka, która pokazywała że wiesz 'co z czego wynika' i dlatego dla mnie po prostu naturalne jest dopisanie zdanie komentarzu: "Ze względu na Df = R brak asymptot pionowych" itd.
20 gru 14:38