Funkcja liniowa czy nie
Estes: Jak wiemy funkcja liniowa spełnia: f(x+y) = f(x) + f(y).
Wziąłem sobie funkcję f(x)=2x+7.
f(4)=15
f(7)=21
f(4+7)=29 a powinno byc 15+21=36
Zatem funkcja 2x+7 jest nieliniowa?
20 gru 13:33
ICSP: Nie każda funkcja liniowa, tylko taka dla której f(0) = 0.
20 gru 13:44
Adamm:
'Szkolną' funkcję liniową f(x) = ax+b właściwie powinno się nazywać afiniczną.
20 gru 15:31
Mila:
(*) f(x+y)=f(x)+f(y)
1) f(x)=ax+b
f(y)=ay+b
L=f(x+y)=a(x+y)+b
P=ax+b+ay+b
a(x+y)+b=a(x+b)+2b
b=0
Funkcja liniowa postaci : f(x)=ax spełnia równanie (*)
2) Przykład:
f(x)=4x
f(1)=4, f(2)=8
f(1+2)=f(3)=12=f(1)+f(2)
20 gru 17:31