wielokąty
salamandra: Długości kolejnych boków czworokąta opisanego na okręgu o promieniu 10 podano w postaci
x+4, 2x+7, 3x+10, 4x+5. Oblicz pole tego czworokąta. Mogę wstawić 1 za x?
19 gru 22:12
mmm: jeśli na 4−kącie można opisać okrąg to a+c=b+d.
Zatem x+4 + 3x+10 = 2x+7+4x+5
Rozwiąż równanie to będziesz wiedzieć, co możesz wstawić za x
19 gru 22:22
Jolanta: x+4+3x+10=2x+7+4x+5
4x+14=6x+12
2=2x
1=x
19 gru 22:23
mmm: więc wręcz musisz to wstawić 1 za x, bo jest to jedyna liczba, która spełnia warunki
19 gru 22:25
salamandra: A skąd mam wiedzieć które to te przeciwległe boki? w sensie, które to a, które to b,c,d?
19 gru 22:27
ICSP: "kolejnych" boków.
19 gru 22:30
salamandra: To jak są kolejne, to od której strony zaczyna się „numeracja”, zaczynamy od podstawy dolnej i
idziemy w prawo/w lewo?
19 gru 22:35
ICSP: Nie robi to żadnej różnicy.
Nie ważne od której strony zaczniesz numerować i tak odpowiednie boki znajdą się po
odpowiedniej stronie równania a przecież o to Ci chodzi.
19 gru 22:38
a7: Nie ma to znaczenia w która stronę idziemy wiadomo ze bok pierwszy o trzeci równa się bok drugi
plus czwarty.
19 gru 22:39
Mila:

Rysujesz czworokąt opisany na okręgu i oznaczasz po kolei. Korzystasz z własności:
a+c=b+d
19 gru 22:40
salamandra: No racja, dzięki, dobranoc
19 gru 22:44
Mila:
Dobranoc
19 gru 22:45