Równanie
Patryk: Witam, mam taką równość:
Gdy mnożę na krzyż, rozwiązanie wychodzi poprawne x = pi*k, ale przy drugiej metodzie wychodzi
| | 2 | |
tylko |
| które nie nalezy do dziedziny. Co robię źle? |
| | pi | |
| sinx | | sinx | |
| = |
| * {1}{sinx} |
| cosx | | cosx | |
sinx*cosx = cosx
sinx = 1
19 gru 20:11
Leszek: sin x *cos x − cos x = 0⇒ cos x( sin x−1) = 0 ⇒ cos x= 0 lub sin x= 1
Pamietaj o dziedzinie ! ! !
19 gru 20:14
Patryk: Aaa bo ja głupi dzieliłem, a to odjąć trzeba przecież

dobra, nie ważne
19 gru 20:16
Blee:
1) założenia
2)
przecież:
| sinx | | tgx | | tgx | |
| = |
| ⇔ tgx = |
| |
| cosx | | sinx | | sinx | |
czyli:
1) tgx = 0 (czyli sinx = 0 <−−− odpada)
2) sinx = 1 (ale wtedy cosx = 0 <−−−− odpada)
czyli brak rozwiązań
19 gru 20:16
Blee:
więc żadne: "wychodzi poprawnie" w końcu x= kπ ⇒ sinx = 0 a to odpada (patrz mianowniki)
19 gru 20:18
Patryk: Niemożliwe, w odpowiedziach jest x = pi*k.....
19 gru 20:19
Patryk: Ale założenie mam dla cosx z załozenia zakłada się na samym początku równania gdy jest bez
przekształceń
19 gru 20:20
ICSP: Widzisz ten sinus po prawej stronie w mianowniku?
19 gru 20:22
Patryk: | | pi | | 3 | |
Założenie: cox ≠ |
| + 2kpi ⋀ cosx≠ |
| + 2kpi |
| | 2 | | 2pi | |
19 gru 20:22
Blee:
cosx ≠ 0 oraz sinx ≠ 0 <−−− ze względu na mianowniki
tyle w tym temacie
19 gru 20:23
Blee:
po pierwsze
jakie cox

po drugie
| | π | | π | |
żadne cosx ≠ |
| + kπ tylko x ≠ |
| + kπ |
| | 2 | | 2 | |
i to samo dla sinx ≠ 0
co daje w sumie:
19 gru 20:24
Patryk: Czyli, że w odpowiedziach błąd jest...
19 gru 20:24