wielomiany
TłumokMatematyczny: Dane są dwa wielomiany, jeden stopnia n, a drugi stopnia m, przy czym m ≤ n Suma tych
wielomianów:
A. nie może być wielomianem zerowym
B. jest wielomianem stopnia co najwyżej m
C. może być wielomianem stopnia 0
D. jest wielomianem stopnia n lub m
I proszę powiedzieć jeszcze dlaczego taka odpowiedź.
19 gru 19:16
Blee:
w(x) = ax
4 + bx
3 + cx
2 + dx + e
h(x) = gx
2 + hx + i
w(x) + h(x) jakiego będzie stopnia
19 gru 19:18
Blee:
jak dla mnie tutaj jest test wielokrotnego wyboru
19 gru 19:19
TłumokMatematyczny: no tak, trzeba wybrać jedną odpowiedź
19 gru 19:19
Blee:
jeszcze raz napiszę −−− jak dla mnie jest to test WIELOKROTNEGO wyboru
19 gru 19:20
TłumokMatematyczny: bedzie stopnia 6?
19 gru 19:20
Blee:
w(x) + h(x) będzie wielomianem stopnia 'n'
dlatego odpowiedź (D) (jest wielomianem stopnia n LUB m) jest poprawna
19 gru 19:21
Blee:
jednak także odpowiedź (C) jest poprawna:
niech w(x) = 1 ; h(x) = 2
wtedy w(x) + h(x) = 3 <−−− to nadal jest wielomian stopnia 0
19 gru 19:21
Blee:
Tłumok
masz:
w(x) = x
10 + x
5 + 1
h(x) = 2x
7 − 3x
3 + 7
w(x) + h(x) = ...

i jakiego jest stopnia ta suma
19 gru 19:22
TłumokMatematyczny: noo.. stopień wielomianu to najwyższa potęga w wielomianie, więc w(x) ma 10 stopień, a h(x) ma
stopień 7. więc 10+7

? o to chodzi?:((
19 gru 19:26
TłumokMatematyczny: ah bo ty pytales o sume. czyli bedzie 0?
19 gru 19:26
Blee:
jak 0?
w(x) = x10 + x5 + 1
h(x) = 2x7 − 3x3 + 7
to
w(x) + h(x) = x10 + 2x7 + x5 − 3x3 + 8
19 gru 19:30
TłumokMatematyczny: ah już rozumiem, dziękuję ci blee
19 gru 19:35
devvon: Tylko odpowiedź C jest poprawna.
24 lis 11:35