Sprawdzenie - Punkt P = (0, 0, 0) dzieli odcinek w stosunku 1 : 3.
MatZdzis: Witam!
Proszę o sprawdzenie. Punkt P = (0, 0, 0) dzieli odcinek w stosunku 1 : 3. Znaleźć współrzędne
punktu B,
jeżeli A = (−1, 2, 3).
AP=(1, −2, −3)
PB=(x
b, y
b, z
b)
3AP=PB v AP=3PB
3(1, −2, −3) = (x
b, y
b, z
b) v (1, −2, −3)=(3x
b, 3y
b, 3z
b)
| | 1 | | 2 | |
(3, −6, −9)=(xb, yb, zb) v xb= |
| yb=− |
| zb=−1 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
B = (3, −6, −9) v B=( |
| , − |
| , −1) |
| | 3 | | 3 | |
19 gru 18:36
jc: o.k
| | 1 | |
Napisałbym krócej: B=−3A=(3,−6,−9) lub B=− |
| A=(1/3, −2/3,−1). |
| | 3 | |
19 gru 18:59
Mila:
A = (−1, 2, 3), P = (0, 0, 0)
AP→=[1,−2,−3]
AB→=4*[1,−2,−3]=[4,−8,−12]
B=(x,y,z)
AB→=[x+1,y−2,z−3]
x+1=4
y−2=−8
z−3=−12
======== stąd :
B=(3,−6,−9)
19 gru 19:06
MatZdzis: Dziękuję.
@Mila a to prawda, że drugi warunek też powinnaś napisać? Rozumiem, że pokazałaś mi sposób.
19 gru 19:26
Mila:
Drugi przypadek tez trzeba zrobić.Można zrobić to tą samą metodą.
dokończ i napisz, czy otrzymałeś dobre wsp.
Sposób
JC jest bardziej ekonomiczny czasowo

Będę za godzinę
19 gru 19:32
MatZdzis: Wychodzi to samo. Proponuję, zostawmy to już tak. Dziękuję
19 gru 19:51
Mila:
19 gru 19:58
V: tak, tak już za dużo tych sposobów
19 gru 20:41
MatZdzis:
19 gru 22:05
ariada:
W czasie deszczu dzieci się nudzą.
19 gru 22:44