planimetria
salamandra:

Czworokąty ABCD i APQR są kwadratami. Wykaż, że BP = DR
Mógłbym prosić o wskazówkę?
W książce jest, że niby miara kąta RAD = PAB, ale nie wiem skąd to wiadomo, skoro ten kwadrat
APQR nie jest przechylony o 45 stopni
19 gru 17:35
ICSP: ∡RAD + ∡DAP = 90p = ∡DAP + ∡PAB
19 gru 17:41
ICSP: to p to jest o.
Bądź niewrażliwy/a na zmianę literek.
19 gru 17:42
salamandra:

Stąd to wynika?
Tak z góry też spytam − jak wy robicie tak dokładne rysunki tu na forum? Ja bynajmniej nie
potrafię, nie mam też zbyt wielu opcji, żeby zrobić dokładny wykres lub rysunek, bardzo mnie
te opcje ograniczają.
19 gru 17:46
ICSP: Wynika to z tego, ze są to kwadraty, więc ich kąty przy wierzchołkach mają miarę 90o.
Co do rysunków pytaj Ety lub Mili.
19 gru 17:47
salamandra: 1) RAD+DAP = 90
2) PAB + DAP = 90
RAD+DAP = PAB+DAP
RAD = PAB
Boki przy tym kącie są równe, więc podobieństwo na zasadzie BKB?
19 gru 17:53
salamandra: Jak mam dwa boki równe i kąt między nimi zawarty równy, to trzeci bok w obu trójkątach musi być
taki sam?
19 gru 17:54
ICSP: nie podobieństwo a przystawanie.
To coś mocniejszego.
Podobieństwo mówi, że możesz jeden dopasować do drugiego rozszerzając bądź zwężając boki (
oczywiście odpowiednio)
Przystawanie mówi, że trójkąty są identyczne.
19 gru 17:55
Mila:

α+β=90
o
α+|∠PAB|=90
o⇔|∠PAB|=β
ΔABP≡ΔADR cecha bkb
19 gru 17:58
salamandra: Powtórzę pytanie, czy jak dwa boki są równe i kat miedzy nimi zawarty to mam stuprocentowa
pewność ze trójkąty są przystające?
19 gru 18:05
Mila:
Poznaj cechy przystawania trójkątów:
bbb,bkb,kbk
19 gru 18:07
19 gru 18:24