Geometria w przestrzeni.
RobsoN:
1. Znaleźć równanie prostej przechodzącej przez punkt (2, 1, −2) (równoległej i prostopadłej)
do prostej:
x=1−t
y=2t
z=1+t
2. Znaleźć równanie prostej przechodzącej przez punkt (3, 2, −1) (równoległej i prostopadłej)
do płaszczyzny x + 2y – 3z + 5 = 0
Będę wdzięczny.
19 gru 16:42
Blee:
No dobrze ... w czym problem

Pamiętasz jak się to robiło w liceum przy prostych w R
2
19 gru 16:46
RobsoN: Niestety nie. Geometria zawsze u mnie kulała. Nie wiem jak to ugryźć.
19 gru 17:00
Mila:
1)
a) prosta równoległa do prostej k:
k:
x=1−t
y=2t
z=1+t
t∊R
k
→=[−1,2,1]
m||k i A=(2,1,−2)∊m
m:
x=2−t
y=1+2t
z=−2+t
b) m⊥k i A=(2,1,−2)∊m
rzut prostopadły punktu A na prostą k
A'=(x,y,z)=(1−t,2t,1+t)
AA'
→=[1−t−2,2t−1,1+t+2]=[−t−1,2t−1,t+3]
AA'
→ o k
→=0⇔[−t−1,2t−1,t+3] o [−1,2,1]=0
t+1+2(2t−1)+t+3=0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 5 | | 8 | |
AA'→=[ |
| −1,2*(− |
| )−1, − |
| +3]=[− |
| ,− |
| , |
| ] || [2,5,−8] |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
m:
x=2+2t
y=1+5t
z=−2−8t,
t∊R
19 gru 17:07
Mila:
2)
π: x + 2y – 3z + 5 = 0
n
→=[1,2,−3] wektor normalny płaszczyzny
P=(3, 2, −1)
a) prosta k prostopadła do π:
k: k
→=[1,2,−3]− wektor kierunkowy prostej
równanie parametryczne:
x=3+t
y=2+2t
z=−1−3t
t∊R
albo tak:
k:
b) Znajdź 2 punkty A i B należące do π
Oblicz wsp. AB
→
I napisz równanie prostej jak w (a)
19 gru 17:16
RobsoN: Mila
Dziękuję, jesteś wielki/a !
19 gru 17:17
jc: Prosta
x=1−t
y=2t
z=1+t
ma kierunek (−1,2,1).
Przykładowy kierunek prostopadły: (1,0,1).
Prosta prostopadła do danej prostej przechodząca przez (2,1,−2):
x=2+t
y=1
z=−2+t
W drugim zadaniu potrzebny jest niezerowy wektor prostopadły do wektora (1,2,−3).
Możemy wybrać (1,1,1),
ale też (2,−1,0), i wiele innych (mamy ∞ wiele kierunków do wyboru)
Przykładowa prosta równoległa do danej płaszczyzny przechodząca przez (3,2,−1)
x=3+t
y=2+t
z=−1+t
19 gru 17:19