Ciągi
Patryk: Cześć,
w jaki sposób wyznaczyć wzór na n−ty wyraz ciągu an dla n ≥ 2 jeśli wiem, że Sn = 5n+1.
19 gru 16:15
Blee:
a
n = S
n − S
n−1 = ...
19 gru 16:15
Patryk: A dla n≥1 było by tak samo, prawda? Bo zazwyczaj w poleceniach jest n≥1 i tutaj na dwójka mnie
troche zmyliła
19 gru 16:16
Blee:
nie do końca
dla n ≥ 1 było by:
| | ⎧ | Sn − Sn−1 dla n≥2 | |
| an = | ⎩ | Sn dla n=1 |
|
19 gru 16:18
Blee:
więc w zadaniu celowo autor zrobił n≥2 aby uczniowie/studenci nie musieli mieć obcinanych
punktów za niepełne rozwiązanie.
19 gru 16:19