Pochodna funkcji odwrotnej y = x + ln x
student: Korzystając z twierdzenia o pochodnej funkcji odwrotnej obliczyć (f
−1)' (y
0), dla
f(x) = x + ln x
y
0 = e + 1
Może mi ktoś powiedzieć, czy dobrze to robię?
wzór na pochodną funkcji odwrotnej:
zatem
| | 1 | | 1 + x0 | |
f'(x0) = 1 + |
| = |
| |
| | x0 | | x0 | |
czyli
| | e+1 | |
(f−1)'(e+1) = |
| |
| | 1 + e + 1 | |
Czy taki sposób jest zły i jednak muszę najpierw wyznaczyć jakoś x
0?
19 gru 15:49
Adamm:
f(x0) = y0 ⇒ x0 = ?
19 gru 16:07
student: Sęk w tym, że nie umiałem wyznaczyć x z równania typu:
e + 1 = x + ln x
Ale zauważyłem, że wszystkie podpunkty z zadania są tak skonstruowane, że można x0 łatwo
odgadnąć − a można to zrobić, bo jeśli funkcja jest odwracalna, to jest różnowartościowa.
Więc x0 = e
e + 1 = e + 1, zd. prawdziwe
19 gru 16:48
Adamm: no nie wiem jak inaczej byś chciał to tutaj zrobić, aniżeli zgadnąć
19 gru 17:32