zespolone
Marcin: oblicz pierwiastki
√3i = ?
liczę
(x + iy) =
√3i // ^
i otrzymuję
x
2−y
2 = 0 i 2xy−3=0
i gdy chcę wyznaczyć z drugiego równania x lub y i podstawić do pierwszego to wychodzi 0, a
widze że nie powinno

gdzie jest błąd ?
19 gru 15:14
ICSP: x2 = y2
x = y v x = −y
Dla x = y
2x2 − 3 = 0
Dla x = −y sprzeczność
19 gru 15:21
Marcin: no przecież... Tak to jest jak się już świętami żyje a dowalają na ostatni tydzień ciężkie
kolokwia...
Dzięki!
19 gru 15:28
Maciess: Miałeś wzór de Moivre'a?
√3i=w
| | π | | π | | 5π | | 5π | |
w=√3(cos |
| +isin |
| ) v w=√3(cos |
| +isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
19 gru 16:53
Marcin: tak
19 gru 17:11
Mila:
z=
√3i /
2
z
2=3i⇔
| | 2i | | 3 | |
z2=3* |
| ⇔z2= |
| *(1+i)2 |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
z= |
| *(1+i) lub z=− |
| *(1+i) |
| | √2 | | √2 | |
| | √6*(1+i) | | √6*(1+i) | |
z= |
| lub z=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 gru 22:56
jc: Co to jest √w, gdy w∊C?
W podręcznikach piszą, że √w jest zbiorem: √w={z∊C: z2=w}.
Pierwsze dwie linie sugerują, że {z∊C: z2=w}2=w, a to nie bardzo ma sens.
Dodam, że jestem przeciwnikiem używania symbolu √w w kontekscie liczb
zespolonych. Czy 4√1∩3√1={1}?
Do czego właściwie się ten symbol przydaje?
19 gru 23:19