Wielomiany
aga: Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla których równanie 4x2−4m|x|+6m−9 = 0 ma takie dwa
różne rozwiązania x1,x2,że x1+x2=0
19 gru 14:59
Blee:
zauważ, że:
x
1 + x
2 = 0 −> x
1 = −x
2
jako że masz równanie z wartością bezwzględną to oznacza, że równanie:
4x
2−4mx+6m−9 = 0
może mieć tylko jedno DODATNIE (czyli x
1 > 0) rozwiązanie
oraz równanie
4x
2−4m(−x)+6m−9 = 0
może mieć tylko jedno UJEMNE (czyli x
2 < 0) rozwiązanie
uwaga ... to nie oznacza że te równania nie mogą mieć po dwa rozwiązania
19 gru 15:09
Blee:
co więcej ... zauważmy, że jeżeli x1 jest rozwiązaniem pierwszego równania, to x2 = −x1
faktycznie będzie rozwiązaniem drugiego równania
tak więc piszemy warunki dla zadania:
1) gdy Δ = 0
I. x1 = −b/(2a) > 0
2) gdy Δ > 0
I. x1*x2 < 0 (wzory Viete'a się kłaniają)
i to tyle
19 gru 15:12
aga: Dziękuje
19 gru 15:18