matematykaszkolna.pl
Ostroslupy T: rysunekWysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczna tego ostrosłupa kat α taki ze cos α= 0,8. Krawędź podstawy ma długość 3cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej. narysowałem początkowo trojkat składający się z krawędzi bocznej, wysokości oraz odcinka zawartego w podstawie (wyszedł trojkat prostokątny) Próbowałem zrobić to zadanie z tych danych innymi wzorami lecz zawsze wychodziło tak samo czyli złe, wiec zgaduje ze od początku przyjąłem złe założenia, tylko czemu nie mogę wykorzystać tego cosinusa do opisania długości boków trojkata?
19 gru 10:30
Blee: To co narysowałeś nie odpowiada treści zadania
19 gru 10:36
Blee: rysunek to jest ten trójkąt
19 gru 10:38
Blee: tfu ... ja też źle narysowałem
19 gru 10:39
Blee: rysunek bo kąt jest pomiędzy wysokością ostrosłupa i KRAWĘDZIĄ boczną (a ja wcześniej zrobiłem dla wysokości i ściany bocznej)
19 gru 10:41
T: rysunekSkoro cos a= 0,8 to przeciwprostokatna powinna mieć długość 5 a wysokość(czerwone) długość 4?
19 gru 10:42
Blee: a niby z jakiej racji cosα = 0.8 −> c = 5 Na jakiej podstawie niebieski odcinek NIE JEST długości 3
19 gru 10:44
Blee: wyznacz długość niebieskiego odcinka
19 gru 10:44
T: Myślałem, ze skoro jest to trojkat prostokątny, to z zależności trygonometrycznych w trojkącie prostokątnym mogę po prostu ‚przepisać’ wartości
19 gru 10:47
Blee:
 8 
ojjjj nie .... w końcu w trójkącie prostokątnym 6,8,10 także masz cosα =

= 0.8
 10 
funkcje trygonometryczne podają Ci proporcje długości boków tegoż trójkąta, a nie (jednoznacznie) ich długości.
19 gru 10:51
T: Okej, dziękuje − już dalej umiem ruszyć to zadanie, dziękuje za pomoc stokrotnie emotka
19 gru 10:54