Ostroslupy
T:

Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczna tego ostrosłupa kat α
taki ze cos α= 0,8. Krawędź podstawy ma długość 3cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej.
narysowałem początkowo trojkat składający się z krawędzi bocznej, wysokości oraz odcinka
zawartego w podstawie (wyszedł trojkat prostokątny)
Próbowałem zrobić to zadanie z tych danych innymi wzorami lecz zawsze wychodziło tak samo czyli
złe, wiec zgaduje ze od początku przyjąłem złe założenia, tylko czemu nie mogę wykorzystać
tego cosinusa do opisania długości boków trojkata?
19 gru 10:30
Blee:
To co narysowałeś nie odpowiada treści zadania
19 gru 10:36
Blee:

to jest ten trójkąt
19 gru 10:38
Blee:
tfu ... ja też źle narysowałem
19 gru 10:39
Blee:

bo kąt jest pomiędzy wysokością ostrosłupa i KRAWĘDZIĄ boczną (a ja wcześniej zrobiłem dla
wysokości i ściany bocznej)
19 gru 10:41
T:

Skoro cos a= 0,8 to przeciwprostokatna powinna mieć długość 5 a wysokość(czerwone) długość 4?
19 gru 10:42
Blee:
a niby z jakiej racji cosα = 0.8 −> c = 5

Na jakiej podstawie
niebieski odcinek NIE JEST długości 3
19 gru 10:44
Blee:
wyznacz długość niebieskiego odcinka
19 gru 10:44
T: Myślałem, ze skoro jest to trojkat prostokątny, to z zależności trygonometrycznych w trojkącie
prostokątnym mogę po prostu ‚przepisać’ wartości
19 gru 10:47
Blee:
| 8 | |
ojjjj nie .... w końcu w trójkącie prostokątnym 6,8,10 także masz cosα = |
| = 0.8 |
| 10 | |
funkcje trygonometryczne podają Ci proporcje długości boków tegoż trójkąta, a nie
(jednoznacznie) ich długości.
19 gru 10:51
T: Okej, dziękuje − już dalej umiem ruszyć to zadanie, dziękuje za pomoc stokrotnie
19 gru 10:54