całka szczególna
albi: Witam mam problem z zadaniem
Znajdź całkę szczególną równania różniczkowego spełniającą podany warunek
| | 1 | | 5π | |
x*y' = tg(y), y( |
| )= |
| |
| | 2 | | 6 | |
18 gru 23:07
Blee:
x*y' = tgy
ln|siny| = ln|x| + C
ln|siny| = ln(C
1|x|)
|siny| = |C
2x|
| | 5π | | 1 | |
|sin( |
| | = |C2* |
| | −> C 2 =  |
| | 6 | | 2 | |
19 gru 00:41
Blee:
i jaką znów 'całkę szczególną'
19 gru 00:42
Mariusz:
Może on tak nazywa rozwiązanie problemu początkowego czy też zagadnienia Cauchyego
19 gru 09:50
albi: Tak nas uczą na uczelni

I takie pytanie w którym momencie znika y' bo tego nie rozumiem
19 gru 10:53
19 gru 10:57
Blee:
więc:
a dy = b dx ⇔ ay' = b
19 gru 10:58
albi: okej, dziękuję bardzo
19 gru 11:03