deltoid
salamandra:

Oblicz pole i obwód deltoidu ABCD, wynik zaokrąglij do 0,1
Jedyne co zrobiłem, to poprowadziłem drugą przekątną AC, więc BM= MD = 6,
CM obliczyłem z tg37 stopni ≈ 8, ale nie wiem jak wyznaczyć AM
18 gru 22:46
18 gru 23:01
Mila:
Przekątne są prostopadłe. AC− oś symetrii
|AM| − Pitagoras
62+|AM|2=64
18 gru 23:03
Mila:
Poprzednio źle "obrachowałam".
18 gru 23:04
salamandra: Tamte słowa mimo wszystko wystarczyły

nie widziałem tego podanego boku "8"
18 gru 23:05
Mila:
W końcu nie wiem co było podane, a co obliczyłeś?
18 gru 23:08
salamandra: Na rysunku jest to, co było podane, specjalnie nie uzupełniałem rysunku, aby Wam być może
ułatwić ocenę. Jedyne co dodałem to punkt M, abyście wiedzieli co nazywam BM, MD itd
18 gru 23:11
Mila:
Obliczyłeś i zgodnie z odpowiedzią?
18 gru 23:16
salamandra:

Tak

mam problem jeszcze z ostatnim zadaniem:
mam dany taki trapez i trzeba wyznaczyć kąt α
Kąt zaznaczony czerwoną kropką musi mieć 30, bo dopełnienie do 90, a kąt niebieską kropką
oznaczony − 60 stopni (dopełnienie do 180 w małym trójkącie)
Obliczyłem odcinek AC = 4
√3 i nie wiem, czy mogę poprowadzić ten odcinek, który jest zielonym
kolorem, czy będzie tam kąt prosty, tj. czy podzielę w ten sposób na dwa trójkąty?
18 gru 23:25
zmartwiony_uczen: Tutaj niewiele trzeba obliczać, od kąta alfa opuść prostą o dł. 6, wtedy utworzą Ci się 2
trójkąty prostokątne.
Mniejszy: 30, 60, 90.
Większy: liczysz kąt ABC z funkcji tryg. sin = 6/12 = 1/2
kąt ABC = 30 stopni
czyli wiekszy trojkat tez ma katy 30,60,90
30+60 = 90
18 gru 23:46
zmartwiony_uczen:

00s
18 gru 23:49
salamandra: dzięki
18 gru 23:50