Czas
Szkolniak: Tomek jeździ do szkoły rowerem, a Janek skuterem. Obaj jeżdżą tą samą drogą. Tomek wyjeżdża do
szkoły o godzinie 7.00 i pokonuje całą drogę w ciągu 45 minut. Janek wyjeżdża 10 minut później
niż Tomek, a pokonanie całej drogi zajmuje mu tylko 30 minut. Oblicz, o której godzinie Janek
wyprzedzi Tomka.
Mogę prosić o pomoc? Wskazówki?
18 gru 22:27
Leszek: v1 = S/t1
v2 = S/t2
S1 = v1 *t
S2 = v2 *( t − 10)
S1 = S2
18 gru 22:32
a@b:
o 7:30
18 gru 22:35
a@b:
| | 1 | |
Tomek przebywa : |
| drogi w ciągu minuty |
| | 45 | |
| | 1 | |
Janek: |
| drogi w ciągu minuty |
| | 30 | |
t −−− czas spotkania w minutach
......
t=20 min
Janek wyjechał o 7:10 to spotka Tomcia po 20 min od wyjazdu
czyli o 7:30
18 gru 22:42
ABC:
to się da arytmetycznie na ułamkach zrobić na poziomie ok 5−6 klasy podstawówki
18 gru 22:45
ABC:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
w ogóle bez równań : Janek w ciągu minuty przebywa o |
| − |
| = |
| całej drogi |
| | 30 | | 45 | | 90 | |
więcej
| | 10 | |
w momencie wyjazdu Janka różnica między nimi to |
| całej drogi |
| | 45 | |
| | 10/45 | |
dogoni go po |
| =20 minut czyli 7.10+20=7.30 |
| | 1/90 | |
18 gru 22:48
Leszek: Jezeli jest to zadanie na lekcji matematyki to tak mozna rozwiazac , natomiast na lekcji
fizyki trzeba uzywac wzorow z fizyki ! ! !
18 gru 22:50
a@b: ABC jak zawsze...............
18 gru 22:53
Szkolniak: Leszek, zadanie spotkane w internecie
I dzięki piękne za rozwiązanie
18 gru 22:53
ABC:
Leszek widzę stara pruska szkoła, wszystko spod sztancy... Ordnung muss Sein!
18 gru 22:53
a@b:
ABC="DOCINACZ.PL"
18 gru 22:56
ABC:
18 gru 22:58
a@b:
18 gru 22:59
Leszek: W fizyce nie jest najwazniejszy wynik a dojscie do niego , dlatego w konkursach z fizyki
odchodzi sie od zadan zamknietych na korzysc zadan otwartych ktore wymagaja
przedstawienia pelnego sposobu rozwiazania zadania !
To jest dobra szkola amerykanska ! ! (Tam jest najwiecej noblistow z fizyki )
18 gru 23:00