Korzystając z reguły de L'Hospitala oblicz granicę
mcas: Korzystając z reguły de L'Hospitala oblicz granicę
lim √x*arctanx.
x−>∞
Nie wiem jak to przekształcić, żeby otrzymać 00 lub ∞∞. Widzę, że granica z √x
wynosi ∞, a z arctanx π2, więc mamy ∞*π2=∞. Granica policzona, ale nie tak, jak
autor zadania wymagał.
18 gru 21:20
jc: Lepiej policzona
18 gru 21:22
mat123: I teraz zastosuj regułę de L'Hospitala
18 gru 21:43
Jerzy:
∞ *π/2 = ∞ , czyli wyjeżdżamy ze szpitala.
18 gru 21:46
mat123: No tak, nie trzeba do tego stosować tej reguły. Granica ładnie się liczy
18 gru 21:47
Jerzy:
@mat123,czy na 25 piętro jedziesz windą,czy idziesz na nogach ?
18 gru 21:49
mcas: Mój problem z tym zadaniem polegał na tym, że tak, jak napisał mat123 jest tam arcctgx, a nie
jak najpierw przepisałam arctgx

. Teraz oczywiście mamy
∞*0 i dalej można się bawić.
18 gru 21:49
Jerzy:
18 gru 21:49
Jerzy:
@mcas, ∞*(− π/2) = −∞
18 gru 21:56