Całki nieoznaczone wymierne
Marathir: Rozwiąż dwie całki nieoznaczone:
∫ 1/(x2+2)2 dx
∫ (6x−1)/(x2+2x+4)2 dx
Z góry dziękuję
18 gru 19:45
jc: | | dx | | 1 | | d | | dx | |
∫ |
| = − |
| |
| ∫ |
| |
| | (x2+y2)2 | | 2y | | dy | | x2+y2 | |
| | 1 | | d | | 1 | | x | |
=− |
| |
| ( |
| arctg |
| )= |
| | 2y | | dy | | y | | y | |
| | 1 | | 1 | | x | | 1 | | x | |
− |
| ( − |
| arctg |
| − |
| |
| ) |
| | 2y | | y2 | | y | | y | | x2+y2 | |
| | 1 | | 1 | | x | | 1 | | x | |
= |
| ( |
| arctg |
| + |
| |
| ) |
| | 2 | | y3 | | y | | y2 | | x2+y2 | |
Ale lepiej sprawdź, bo może to bzdury
18 gru 19:59
jc: Oj, dlaczego widziałem y2 tam, gdzie jest 2?
No to w takim razie trzeba podstawić y=√2.
18 gru 20:00
jc: Pierwszą całkę możesz liczyć przez części.
| 6x−1 | | 3(x2+2x+4)' | | 7 | |
| = |
| − |
| |
| x2+2x+4 | | x2+2x+4 | | (x+1)2 +3 | |
Dalej sobie poradzisz.
18 gru 20:04
Marathir: Jak sprytnie, bardzo dziękuję
18 gru 20:37
Marathir: Tylko nie bardzo rozumiem tego pierwszego kroku

Jak dodaliśmy tą pochodną z −1/2y przed całkę, to czemu możemy wtedy usunąć 2xy z mianownika
całki?
18 gru 20:50
Marathir: A problem drugiej całki polega na tym, że w mianowniku jest jeszcze wszystko do kwadratu, jakby
wielomian 4go stopnia
18 gru 20:52
Mila:
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | x2+2−x2 | |
1) |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| | (x2+2)2 | | 2 | | (x2+2)2 | | 2 | | (x2+2)2 | |
| 1 | | 2 | | x | | 1 | |
| [∫ |
| dx−∫x* |
| dx]= |
| *[J1+J2] |
| 2 | | x2+2 | | x2+2)2 | | 2 | |
| | 2 | | √2 | | x | |
J1=∫ |
| dx= |
| arctg |
| przez podstawienie : x=√2*t |
| | x2+2 | | 2 | | √2 | |
| | x | |
J2=∫x* |
| dx= przez części |
| | (x2+2)2 | |
| | x | | 1 | | 2x | |
x=u, dx=du, dv= |
| dx, v= |
| ∫ |
| = podstawienie x2+2=t |
| | (x2+2)2 | | 2 | | (x2+2)2 | |
| | 1 | x | | 1 | | 1 | |
J2=− |
|
| −∫(− |
| ) |
| dx= |
| | 2 | x2+2 | | 2 | | x2+2 | |
| | 1 | | x | | √2 | | x | |
=− |
| * |
| + |
| arctg |
| |
| | 2 | | x2+2 | | 4 | | √2 | |
| | 1 | | √2 | | x | | 1 | | x | | √2 | | x | |
= |
| [ |
| arctg |
| + |
| * |
| − |
| arctg |
| ]= |
| | 2 | | 2 | | √2 | | 2 | | x2+2 | | 4 | | √2 | |
| | x | | √2 | | x | |
= |
| + |
| arctg |
| +C |
| | 4(x2+2) | | 8 | | √2 | |
=========================
18 gru 21:55
Marathir: Dziękuję za ładne rozpisanie rozwiązania
18 gru 22:39
Mila:
Z drugą poradziłeś sobie?
18 gru 22:41
Marathir: Nie
19 gru 00:32
Mariusz:
Można tak jak podała Mila a można też w ten sposób
| | L(x) | | L1 | | L2(x) | |
∫ |
| = |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
Załóżmy że
stopień L(x) < stopień M(x)
mamy podany rozkład mianownika na czynniki
M
2(x) ma te same pierwiastki co M(x) tyle że pojedyncze
M(x)=M
1(x)M
2(x)
Przyjmujemy także że
stopień L
1(x) < stopień M
1(x)
stopień L
2(x) < stopień M
2(x)
wtedy aby znaleźć liczniki
L
1(x) oraz L
2(x)
za ich współczynniki przyjmujemy oznaczenia literowe i różniczkujemy obustronnie równość
| | L(x) | | L1 | | L2(x) | |
∫ |
| = |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
Gdybyśmy jednak nie mieli podanego rozkładu mianownika na czynniki to
mianowniki M
1(x) oraz M
2(x) możemy znaleźć w następujący sposób
M
1(x) = NWD(M(x),M'(x))
M(x)=M
1(x)M
2(x)
przy czym NWD obliczamy biorąc reszty z kolejnych dzieleń
tak jak w algorytmie Euklidesa z dzieleniem
19 gru 08:38
jc: Mariusz, można jeszcze liczyć tak, jak ja to zrobiłem (wynik ten sam).
19 gru 08:45
Mariusz:
M
2(x) ma te same pierwiastki co M(x) tyle że pojedyncze
Twoim M(x) jest tutaj (x
2+2x+4)
2
zatem twoim M
2(x) będzie (x
2+2x+4)
Mianownikowi M
2(x) brakuje czynnika (x
2+2x+4)
aby być równym mianownikowi M(x)
więc mianownik M
1(x) będzie równy (x
2+2x+4)
Znając mianowniki za współczynniki liczników przyjmujesz oznaczenia literowe
| | 6x−1 | | A1x+A0 | | B1x+B0 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (x2+2x+4)2 | | x2+2x+4 | | x2+2x+4 | |
Różniczkujemy powyższą równość obustronnie
| 6x−1 | | A1(x2+2x+4)−(2x+2)(A1x+A0) | |
| = |
| |
| (x2+2x+4)2 | | (x2+2x+4)2 | |
6x−1 = A
1(x
2+2x+4)−(2x+2)(A
1x+A
0)+(B
1x+B
0)(x
2+2x+4)
6x−1 = A
1(x
2+2x+4)−(2A
1x
2+(2A
0+2A
1)x+2A
0)+B
1(x
3+2x
2+4x)
+B
0(x
2+2x+4)
6x−1=B
1x
3+(2B
1+B
0−A
1)x
2+(4B
1+2B
0−2A
0)x+(4B
0+4A
1−2A
0)
B
1=0
B
0=A
1
2A
1−2A
0=6
8A
1−2A
0=−1
B
1=0
B
0=A
1
−2A
1+2A
0=−6
8A
1−2A
0=−1
B
1=0
B
0=A
1
6A
1=−7
A
0=A
1−3
B
1=0
6B
0=−7
6A
1=−7
6A
0=6A
1−18
B
1=0
6B
0=−7
6A
1=−7
6A
0=−25
| | 6x−1 | | 1 | 7x+25 | | 1 | | 7 | |
∫ |
| dx=− |
|
| − |
| ∫ |
| dx |
| | (x2+2x+4)2 | | 6 | x2+2x+4 | | 6 | | x2+2x+4 | |
| | 6x−1 | | 1 | 7x+25 | | 7 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
|
| − |
| ∫ |
| dx |
| | (x2+2x+4)2 | | 6 | x2+2x+4 | | 6 | | x2+2x+4 | |
| | 6x−1 | | 1 | 7x+25 | | 7 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
|
| − |
| ∫ |
| dx |
| | (x2+2x+4)2 | | 6 | x2+2x+4 | | 6 | | (x+1)2+3 | |
| | 6x−1 | | 1 | 7x+25 | |
∫ |
| dx=− |
|
| |
| | (x2+2x+4)2 | | 6 | x2+2x+4 | |
| | 6x−1 | | 1 | 7x+25 | | 7√3 | | √3 | |
∫ |
| dx=− |
|
| − |
| arctg( |
| (x+1))+C |
| | (x2+2x+4)2 | | 6 | x2+2x+4 | | 18 | | 3 | |
19 gru 09:07
Mariusz:
jc tylko że Mila przedstawiła rozwiązanie w sposób zrozumiały dla ucznia bo
widać skąd się wzięły obliczenia
Dodała też do swojego rozwiązania minimum komentarza
Mila przedstawiła jak wyprowadzić wzór redukcyjny a ja jak wydzielić część wymierną całki
19 gru 09:15
Mariusz:
Marathir:
Jak chcesz z wzoru redukcyjnego skorzystać to podstaw sobie
| | 6x−1 | | 6x−1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| |
| | (x2+2x+4)2 | | ((x+1)2+3)2 | |
x+1=
√3t
dx=
√3dt
| | √3(6√3t−7) | | 1 | | 18t−7√3 | |
∫ |
| dt= |
| ∫ |
| dt |
| | (3t2+3)2 | | 9 | | (t2+1)2 | |
| | −2t | | 7√3 | | dt | |
=−∫ |
| dt− |
| ∫ |
| |
| | (t2+1)2 | | 9 | | (t2+1)2 | |
Pierwszą całkę można policzyć w pamięci lub jeśli jeszcze nie masz wprawy podstawieniem
za wnętrze mianownika
Drugą całkę liczysz w sposób podany przez Milę
19 gru 09:37
jc: Mariusz, teraz dopiero zauważyłem, że w mianowniku mamy kwadrat.
| | 3x2+2x+4)' | | dx | |
całka = ∫ |
| dx − 7∫ |
| |
| | (x2+2x+4)2 | | ((x+1)2+3)2 | |
| | 1 | |
pierwsza całka = − |
| |
| | x2+2x+4 | |
druga całka = ... , korzystamy ze wzoru ogólnego, który przypadkiem uzyskałem;
należy podstawić y=
√3, a x zamienić na x+1.
19 gru 09:53
Mariusz:
Gdyby nie było kwadratu to wystarczyłoby rozbicie na sumę dwóch całek
Jedną całkowalibyśmy do logarytmu a drugą do arcusa tangensa po uprzednim
przedstawieniu trójmianu kwadratowego w postaci kanonicznej
a tak to trzeba albo z wzoru redukcyjnego korzystać albo wydzielić część wymierną całki
18 gru 2019 19:59
Co ty tutaj zrobiłeś
Czyżby wzór Leibniza ?
Nie jest to zbyt zaawansowane dla tego który dopiero zaczyna naukę całek ?
19 gru 10:14
jc: Zróżniczkowałem względem parametru. Całka jest liniowa, wiec (przy pewnych założeniach)
można wejść pod całkę z różniczkowaniem.
Na marginesie, studenci potrafią nie takie rzeczy, np. (√x2+3x+7)' = √2x+3,
a potem pytają, dlaczego to jest źle.
19 gru 10:18