18 gru 19:28
Blee:
−tg300 = −tg(360−60) = −tg(−60) = +tg60
18 gru 19:29
Nikto0: Dalej nie rozumiem.
18 gru 19:39
Blee:
ale czego nie rozumiesz

tg (300) = tg(360 − 60) no bo 300 = 360 − 60
prawda ? prawda
wiemy, że tg(360 + x) = tgx
prawda ? prawda
więc
tg(300) = tg(−60)
wiemy także, że tg(−x) = −tgx
więc
tg(−60) = − tg60
18 gru 19:43
Nikto0: Dziękuję.
18 gru 19:45
Nikto0: A dlaczego po −tg(−60) jest +tg60
18 gru 19:55
Mila:
tg(−x)=−tg(x) − funkcja nieparzysta
18 gru 19:58
Blee:
− tg(−60) = −(−tg60) = +tg60
18 gru 20:01
Nikto0: Dzieki.
19 gru 14:07