Geometria
KLAUDIA : W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym Abcd A1 B1c1d1 krawędź podstawy ma długość 4
pierwiastek 2. Punkty K, L, M, N, O, P są środkami krawędzi odpowiednio AB, BC, CC1, C1D1,
D1A1, A1A. Wiedząc że cosinus kąta nachylenia przekątnej bryły do płaszczyzny podstawy jest
równy pierwiastek 6/3, oblicz:
Wysokośc tego graniastoslupa
Pole powierzchni szesciokata klmnop.
18 gru 16:23
Blee:
No dobrze Klaudio ... co udało Ci się zrobić, a z czym masz problem
18 gru 16:28
KLAUDIA : Nie wiem, wogole jak za te zadanie się zabrać..
18 gru 16:38
Blee:
1) zrób rysunek
2) wyznacz długość przekątnej podstawy
3) z funkcji trygonometrycznych wyznacz długość przekątnej graniastosłupa
4) z tw. Pitagorasa wyznacz wysokość graniastosłupa
5) wyznacz długości boków sześciokąta
Jak to zrobisz to się przyjrzymy temu jak obliczyć pole tego sześciokąta.
18 gru 16:45
janek191:

y = a
√2 = 4
√28
√2 = 8
oraz
czyli
h
2 = p
2 − y
2 = 16*6 − 64 = 32 = 16*2
h = 4
√2
==============
18 gru 17:53