Funkcja
KLAUDIA : Wykaż że jeśli x e R − {0,1}, y e R {−1,0} oraz (x +x/y) −1, to y=x/1−x
18 gru 15:26
Jerzy:
Niekompletne założenia.
18 gru 15:40
KLAUDIA : ?
18 gru 15:42
Jerzy:
(x + x/y)−1 = ?
18 gru 15:50
KLAUDIA : Przepraszam nie zauważyłam tego to, =1
18 gru 16:00
ICSP: Zadanie jest proste.
Masz z równości
wyznaczyć y.
18 gru 16:02
Blee:
| | x | | x(y+1) | |
(x + |
| )−1 = 1 ⇔ ( |
| )−1 = 1 ⇔ y = x(y+1) ⇔ |
| | y | | y | |
⇔ y − xy = x ⇔ y(1−x) = x ⇔ y =
18 gru 16:04
KLAUDIA : Skąd wzięło się (y+1)?
18 gru 16:55
Szkolniak: Sprowadź do wspólnego mianownika a następnie dodaj ułamki i wyciągnij x przed nawias
18 gru 17:01