Napisz równanie płaszczyzny równoległej do wektorów
Marcin: Dane są wektory u = [3, 0, −2], v = [1, 3, −2] oraz punkt P = (4, −1, 0).
Napisz równanie ogólne płaszczyzny π równoległej do wektorów u, v, do której należy punkt P
oraz równanie parametryczne prostej, która jest prostopadła do płaszczyzny π.
Czy dane do tego zadania są w ogóle poprawne? Na moją logikę, jeśli płaszczyzna ma być
równoległa do dwóch wektorów, to one również muszą być równolegle względem siebie, a z tego co
policzyłem wektory u i v z zadania nie są.
18 gru 14:41
Jerzy:
Dane są poprawne.
18 gru 15:24
Jerzy:
Dane są poprawne.. Dwa niezerowe i nierównoległe wektoty wyznaczają nieskończenie wiele
równoległych płaszczyzn, ale jeśli dodamy punkt, to otrzymamy dokładnie jedną z ni
18 gru 15:26
Jerzy:
Oczywiście wszystkie te płaszczyzny są równoległe do tych wektorów.
18 gru 15:32
Mila:
u = [3, 0, −2], v = [1, 3, −2] ,P = (4, −1, 0).
1) Równanie parametryczne
x=4+3t+1s
y=−1+0t+3s
z=0−2t−2s,
s, t∊R
eliminujesz t i s
π: 6x+4y+9z−20=0 −równanie ogólne
|| sposób
i j k
3 0 −2
1 3 −2
det(..)=6i+4j+9k
n→=[6,4,9] wektor normalny płaszczyzny
π: 6* (x−4)+4*(y+1)+9z=0
6x−24+4y+4+9z=0
π: 6x+4y+9z−20=0
===============
18 gru 20:35