Twierdzenie sinusów i cosinusów
kolte: Oblicz długość dwusiecznej kąta prostego o przyprostokątnych długości a i b.
Nie wiem od czego tu zacząć, tylko kąty przy wierzchołku jednym są podane
17 gru 23:26
a7: no a jaki jest ten kąt poza prostym to jak masz drugi to wyliczysz trzeci
17 gru 23:29
kolte: Wrócę do tego zadania jutro, bo już za późno dla mnie. Ale dzięki za pomoc w poprzednich moich
zadaniach
17 gru 23:36
a@b:
| | x(b−x) | | x(a−x) | |
i P(ABC)= x2+ |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
to ab=2x
2+bx−x
2+ax−x
2
d=x
√2
17 gru 23:37
Mila:

ΔBDE∼ΔBCA⇔
b*(a−x)=ax
ab−x*b=a*x
a*x+x*b=ab
x*(a+b)=ab
=============
17 gru 23:39
a@b:
Podobieństwa jeszcze chyba nie przerabiali w tym dziale ( chyba ,że z gimnazjum
17 gru 23:46
Mila:
Zobaczymy co napisze kolte.
18 gru 15:43
kolte: Mieliśmy podobieństwo, dzisiaj już rozumiem zadanie tymi dwoma sposobami. Dziękuję
18 gru 21:15
a@b:
To super
18 gru 21:18