asd
bartek: obliczyc granice
√2n4 − n3 − n
2√2
| | 0 | |
Co jesli wychodzi mi granica = |
| |
| | 0 | |
17 gru 21:32
jc: Od kiedy wolno dzielić przez zero?
17 gru 21:34
bartek: | | 0 | |
chodzi mi o symbol nieoznaczony: |
| |
| | 0 | |
17 gru 21:36
Leszek: Wykonaj sprzezenie , czyli mnozymy i dzielimy przez
( √ 2n4 − n3 + n2√2) i nastepnie z licznika i mianownika wylacz n2
Wynik to : (−1/2√2)
17 gru 21:36
janek191:
| | 2 n4 − n3 − 2 n4 | |
an = |
| = |
| | √2 n4 − n3 + n2 √2 | |
| | − n3 | | − n | |
= |
| = |
| |
| | √2 n4 − n3 + n2 √2 | | √ 2 − 1n + √2 | |
więc
lim a
n = −
∞
n→
∞
17 gru 21:41
Leszek: Tak , sorry za bardzo uproscilem , kolega @janek napisam dobrze !
17 gru 21:43