Całki
Martyna : Mam dwie całki, które próbuję rozwiązać, ale coś mi nie wychodzi: ∫x2√x2+4dx oraz drugi
przykład ∫1/x√(x−1)/xdx. Każda wskazówka będzie a wagę złota!
17 gru 20:56
a7: x
2+4=t
2
2xdx=2tdt
t=
√x2+4
∫(t
2−4)*tdt=∫t
3dt−∫4tdt=1/4t
4+2t
2 +C=1/4(x
2+4)
2+2(x
2+4)+C=.....
17 gru 21:12
Leszek: Tam zgubiles x ,
Gdy : x2 + 4 = t2 ⇒ x2 = t2 −4 , oraz dx = tdt/x
Po podstawieniu :
∫ (t2 −4) t2 dt /x = ? ?
17 gru 21:18
a7: aj
17 gru 21:19
Martyna : Za x2 podstawiamy (t2−4), za pierwiastek t, a za tdt=xdx, czyli dx=tdt/x, a tutaj coś mi nie
pasuje, czy coś źle rozumiem?
17 gru 21:24
Leszek: Nalezy podstawic : x
2 +4 = ( t −x)
2 , podstawienie Eulera
Wowczas :
| | t2 −4 | | t2 +4 | |
x= |
| ⇒ dx= |
| dt |
| | 2t | | 2t2 | |
Dokoncz ! !
17 gru 21:24
17 gru 21:33
Leszek: | | 1dx | |
Druga calka to chyba ? ∫ |
| ? ? Jezeli tak to : x2 − x= ( t− x)2 |
| | √ x2 − x | |
I podobnie dalej jak pierwsza calka !
17 gru 21:41
Martyna : Nie, nie druga całka wygląda tak, jak napisał /napisała jc
17 gru 21:53
Leszek: Kolezanko Martyno , nawias w matematyce oznacza dzialanie matematyczne , wiec
nalezy je uzywac ! !
17 gru 22:03
jc: Leszek, dobrze było napisane. Gdzie byś chciał nawias postawić ?
17 gru 22:07
Mariusz:
| | 0*(1−t2)−1*(−2t) | |
dx= |
| dt |
| | (1−t2)2 | |
| | 2t2 | | 2t2−2+2 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt |
| | 1−t2 | | 1−t2 | |
| | (1+t)+(1−t) | |
∫−2dt+∫ |
| dt |
| | (1+t)(1−t) | |
Po powrocie do poprzedniej zmiennej otrzymamy
=−2
√x−1x+2ln|1+
√x−1x|+ln|x|+C
17 gru 22:07
Leszek: ∫(1/x) √(x−1)/x dx
17 gru 22:08
Mila:
1)
∫
x2√x2+4dx=∫x*x
√x2+4 dx=...
Przez części:
x=u, dx=du, dv=x
√x2+4 dx, v=∫x
√x2+4 dx− podstawienie: x
2+4=t, 2xdx=dt
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
v= |
| ∫√t dt= |
| * |
| t3/2= |
| (x2+4)√x2+4 |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 4 | |
...=x* |
| (x2+4)√x2+4− |
| ∫x2√x2+4dx− |
| ∫√x2+4dx⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| 4 | | 1 | | 4 | |
| ∫x2√x2+4dx= |
| x*(x2+4)√x2+4− |
| ∫√x2+4dx |
| 3 | | 3 | | 3 | |
ostatnią całkę z wzorów.
Nie wiem, czy to krócej niż od razu podstawienie Eulera
17 gru 22:14
jc: | | 1 | | 2u2du | |
Przyjmując x= |
| , czyli u=√(x−1)/x, dostajemy całkę ∫ |
| . |
| | 1−u2 | | 1−u2 | |
17 gru 22:17
Mariusz:
Mila zauważyłem że akurat w tych całkach pierwsze podstawienie Eulera
prowadzi do całek z potęgi
Po zastosowaniu liniowości całki dostajemy całkę ∫tadt
a tę już łatwo policzyć
17 gru 22:35
jc: MIla, kilkakrotnie całkując przez części sprowadziłem całkę
| | dx | |
do całki z |
| . Gdybym liczył dla siebie, podstawiłbym x= 2 sh t. |
| | √4+x2 | |
| | ch4t −1 | | sh4t | | t | |
Dałoby to całkę 4∫sh2t ch2t dt = ∫sh22t dt = ∫ |
| dt = |
| − |
| |
| | 2 | | 8 | | 2 | |
A teraz trzeba wrócić do x=2y.
sh4t = 2sh 2t ch2t = 4 sh t ch t (ch
2t + sh
2t)=4y(1+2y
2)
√1+y2
Natomiast t = ln(y+
√1+y2).
17 gru 22:45
jc: | | 1 | | 1 | |
całka = |
| x(2+x2)√4+x2 − |
| ln(x+√x2+4) |
| | 16 | | 2 | |
17 gru 22:48
Martyna : Leszek dziękuję za uwagę, będę wiedziała na przyszłość
18 gru 07:42
Mariusz:
∫x
2√x2+4dx
√x2+4= t − x
x
2+4 = t
2 − 2tx + x
2
4 = t
2 − 2tx
2tx=t
2−4
| | (t2−4)2 | t2+4 | t2+4 | |
∫ |
|
|
| dt |
| | 4t2 | 2t | 2t2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| (∫t3dt−32∫ |
| dt+256∫ |
| dt) |
| 16 | | t | | t5 | |
Tak jak pisałem wcześniej mamy całkę z potęgi
bez żadnych gotowych wzorów czy hiperbolicusów
| 1 | | t4 | | 256 | |
| ( |
| − |
| −32ln|t|)+C |
| 16 | | 4 | | 4t4 | |
| 1 | | t8−256 | |
| ( |
| −128ln|t|)+C |
| 64 | | t4 | |
| (t4−16)(t4+16) | |
| − 2ln|t|+C |
| 64t4 | |
| (t2−4)(t2+4)(t4+16) | |
| − 2ln|t|+C |
| 64t4 | |
| t2−4 | t2+4 | t4+16 | |
|
|
| −2ln|t|+C |
| 2t | 2t | 16t2 | |
| 1 | t2−4 | t2+4 | (t4−8t2+16)+8t2 | |
|
|
|
| −2ln|t|+C |
| 4 | 2t | 2t | 4t2 | |
| 1 | t2−4 | t2+4 | | t2−4 | |
|
|
| (( |
| )2+2)−2ln|t|+C |
| 4 | 2t | 2t | | 2t | |
| 1 | |
| x(x2+2)√x2+4−2ln|x+√x2+4|+C |
| 4 | |
| 1 | |
| (x3+2x)√x2+4−2ln|x+√x2+4|+C |
| 4 | |
18 gru 08:21
Mariusz:
" Leszek, dobrze było napisane. Gdzie byś chciał nawias postawić ?"
17 gru 2019 22:07
Zapis ułamka byłby bardziej czytelny , nie miałby wątpliwości gdzie jest pierwiastek
czy w liczniku czy w mianowniku
18 gru 08:35
jc: Mariusz, cóż zapomniałem o 4 przed całką. Po uwzględnieniu 4 wyniki się zgadzają.
Wydaje mi się, że użycie funkcji hiperbolicznych podpowiada dalsze rachunki.
Porównaj − Twój rachunek jest 10 razy dłuższy.
W ostatnich liniach moduł pod logarytmem nie jest potrzebny. Wyrażenie jest zawsze dodatnie.
18 gru 08:43
Mariusz:
Można było podać x oraz dx od razu jak to zrobił Leszek i byłoby krócej
Ja całki pojedyncze miałem jeszcze w szkole średniej przed wprowadzeniem hiperbolicusów
Po podstawieniu całkowanie można wykonać w pamięci
Rachunek wygląda na dłuższy dlatego że pokazałem jak otrzymać
x oraz dx podane przez Leszka a potem bawiłem się z powrotem
do poprzedniej zmiennej
18 gru 09:48
Leszek: | | 1 | | x | |
Wyrazenie 1/2x jest rownowazne : |
| , zas wyrazenie (1/2)x rownowazne jest |
| |
| | 2x | | 2 | |
Dlatego nalezy albo uzywac nawiasu albo pisac ulamki uzywajac licznika i mianownika .
18 gru 14:29