matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyliczenie t
blackdamn:
W jaki sposób wyliczyć t z następującego równania? :
s
√
2
t
1
=
−
2
2
2t
17 gru 20:11
jc:
Pomnóż przez t. Otrzymasz równanie kwadratowe.
17 gru 20:30
Blee:
a co po kwadratowe równanie? 1) mnożymy przez 2.
1
2) s
√
2
= 1 −
t
1
1 − s
√
2
=
i teraz 'odwracamy ułamki'
t
1
t =
1−s
√
2
17 gru 22:10
Blee:
ach ... w liczniku tam jest 't' ... no to cofam com napisał ... mnożymy przez t i mamy równanie kwadratowe
17 gru 22:11
Mila:
1
s *
√
2
=t−
/*t
t
t
2
−s
√
2
t−1=0 Δ=2s
2
+4
s
√
2
±
√
2s
2
+4
t
1,2
=
2
17 gru 22:25
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick