Logarytmy
Radzio: Cześć,
Jak rozstrzygnąć, która liczba jest wieksza: log23 czy log35?
W podpowiedziach mam, żeby porównać 2log23 ...... 2log35
17 gru 19:28
ABC:
2log23=log29>log28=3
2log35=log325<log327=3
17 gru 19:38
Radzio: Ok, dzięki. A skąd wzięły się logarytmy log28 i log327 ?
17 gru 19:43
Mariusz:
| log(5) | | 0.69897 | |
| ≈ |
| ≈1.46503 |
| log(3) | | 0.4771 | |
| log3 | | 0.4771 | |
| ≈ |
| ≈1.58489 |
| log2 | | 0.30103 | |
17 gru 20:04
Mariusz:
logab=c ⇔ ac=b
w obu przypadkach jest to trójka
17 gru 20:06