Rozwiąż nierówność
Anonim: Proszę mi pomóc bo nie wiem jak rozwiązać ten przykład
17 gru 18:12
Anonim: Byłbym wdzięczny za wskazówkę
17 gru 18:24
Anonim: Płacę gotówką
17 gru 18:31
Mila:
Już piszę, gratis
17 gru 18:37
Anonim: @mila bardzo dziękuję 😁
17 gru 18:37
salamandra:
cos4x = cos(π/6)
4x = π/6 + 2kπ v 4x = −π/6 + 2kπ / (:4)
x = π/24 + 1/2kπ v x = −π/24 + 1/2kπ
x∊(π/24 + 1/2kπ ; 11π/24 + 1/2kπ)
Powinno być dobrze
17 gru 18:46
Anonim: Dziękuję
17 gru 18:47
Anonim: Ale dlaczego zmieniłaś z < na = ? Bo nie rozumiem dlaczego to się zmienia
17 gru 18:48
salamandra: | | √3 | |
rozwiązałem równanie, dla których cos4x = |
| , aby ustalić krańce, następnie rysujesz |
| | 2 | |
| | √3 | |
wykres cos4x, prostą o równaniu y = |
| i ta prosta przetnie wykres cosinusa właśnie w |
| | 2 | |
wyliczonych w równaniu punktach, i odczytujesz z wykresu przedział gdzie cosinus jest
"poniżej" tej prostej
17 gru 18:50
Mila:
| | √3 | |
cos(4x)= |
| ⇔ rozwiązuję w przedziale <0,2π> |
| | 2 | |
| | π | | 11π | |
4x= |
| +2kπ lub 4x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| π | | 11π | |
| +2kπ<4x< |
| +2kπ /:4 |
| 6 | | 6 | |
| π | | 1 | | 11π | | 1 | |
| + |
| kπ<x< |
| + |
| kπ |
| 24 | | 2 | | 24 | | 2 | |
17 gru 18:54