rozwiąż równnie i nierówność
tymago: jak roziązać?
√2−logx≥logx
log2(9x−1 + 7) > 2 + log2(3x−1 +1)
x1+log3x=9x2
2,5log3x + 0,4log3x=2,9
dziękuję za pomoc
17 gru 11:13
ICSP: 1. D : x ∊ (0 ; 100]
Funkcja √2 − log(x) jest malejąca natomiast funkcja log(x) jest rosnąca.
Ponadto dla x = 10 dostajemy równość.
Ostatecznie, więc x ∊ (0 ; 10]
17 gru 11:27
ICSP: 2. D : R
log2(9x − 1 + 7) > log2(4*3x −1 + 4)
Monotoniczność
9x − 1 + 7 > 4 * 3x − 1 + 4
9x − 1 − 4 * 3x − 1 + 4 −1 > 0
(3x − 1 − 2)2 − 1 > 0
(3x − 1 − 3)(3x − 1 − 1) > 0
x ∊ (− ∞ ; 1) ∪ (2 ; ∞)
17 gru 11:33
ICSP: 3. D : x > 0
x
1 + log3 (x) = 9x
2
log
3 (x) * (1 + log
3 (x)) = log
3 (9x
2)
log
23 (x) −log
3(x) − 2 = 0
(log
3(x) + 1)(log
3(x) −2) = 0
17 gru 11:37
17 gru 11:41
Tymago: Dziękuję bardzo za pomoc
17 gru 22:44
Tymago: Nie bardzo rozumiem rozwiązanie zadania 3. Mogę prosić o wyjaśnienie?
17 gru 23:05
Tymago:
18 gru 08:55
Tymago: Ok już wszystko jasne
18 gru 08:55