Bardzo ładnie proszę o pomoc :))
Lancelot: Wyznacz monotniczność funkcji :
1) xe−3x
2) 2x+1 −4x
16 gru 23:30
Bleee:
Ale jakiej konkretnie (poza gotówcem) oczekujesz?
Z czym konkretnie masz problem?
16 gru 23:32
Lancelot: Zajmę się pierwszym :
1. Dziedzina to R
2. Pochodna to e
−3x −3xe
−3x
3. Nie wiesz czy mam to przyrównać do 0 czy większe od 0 i jak to przekształcać dalej.
Na zadanie 2 nie mam pomysłu ale dziedzina tam to również R, proszę zatem o pomoc
16 gru 23:37
Lancelot: Widzę że można e−3x wyłączyć ale dalej nie wiem czy ma być to równość czy nierówność
16 gru 23:39
Bleee:
Przy monotonicznosci istotny jest znak pochodnej, więc rozwiazujesz nierówność.
Mozesz też rozwiązywać rownosc, w celu późniejszego zrobienia szkicu wykresu pochodnej (metoda
wężyka).
Jedno i drugie rozwiązuje się tak naprawdę w ten sam sposób i jedno i drugie prowadzi do tego
samego.
Osobiście preferuje druga metodę, ponieważ wtedy od razu widzisz czy coś jest ekstremum
lokalnym czy raczej punktem przegiecia .
16 gru 23:50
Lancelot: | | 1 | |
Czyli jeśli dobrze myślę będzie coś takiego : e−3x(1−3x) <0 Czyli x > |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
Czyli dla x większych od |
| funkcja maleje A mniejszych od |
| rośnie ? |
| | 3 | | 3 | |
16 gru 23:56
Lancelot: A jak ugryźć 2 przykład?
17 gru 00:00
17 gru 00:03
Blee:
następnie należy jeszcze zauważyć, że 4x = (22)x = (2x)2 = (2x)*(2x)
17 gru 00:03
Blee:
natomiast (oczywiście) ln4 = 2ln2
17 gru 00:04
Lancelot: Wyszło mi w tym że x<0 funkcja rośnie A x>0 funkcja maleje zgadza się?
17 gru 00:11
Blee:
zgadza się
17 gru 01:11