n
n:
| | | | | |
Co jest wieksze n do potegi | czy | ! ? |
| | | |
16 gru 22:17
mat: | | n! | | (n−1)n | |
= |
| = |
| = 1+2+...+n−1 |
| | (n−2)!*2 | | 2 | |
| | | |
n do potęgi | = n1+2+...+n−1... |
| | |
17 gru 18:16
Adamm:
n
k = n*n*...*n − k razy
k! = 1*2*...*k
17 gru 19:17
n:
| | | |
Dla ktorych n | ! jest wieksza od tamtego? |
| | |
26 gru 12:13
Pytający:
Dla n≥6.
26 gru 12:50
n:
A jak to pokazac?
26 gru 13:00
n:
Mozna wyliczyc to w jakis sposob z ktorego widac to?
26 gru 13:42
n:
Skad wiadomo ze dla n≥6 ?
26 gru 16:25
n: ?
26 gru 23:52
n:
Da sie to wyliczyc?
27 gru 13:34
Mila:
Masz wykazać , że :
n
n*(n−1)/2 <
? n
(n*(n−1)/2)!
czy
n
n*(n−1)/2 < (n*(n−1)/2)!
27 gru 21:29
n:
nn*(n−1)/2 < (n*(n−1)/2)!
27 gru 22:29
Mila:
Trzeba trochę policzyć:
n∊{2, 3, 4, 5, 6, 7..}
| | | |
( | )!∊{1,6,720,3628800,... } |
| | |
2
1=2 >1!
3
3=27 >3!=6
4
6 >6!=720
5
10>10! bo 10!=2
8*3
4*5
2*7 możesz sprawdzić w wolframie, ale można tak :
| 58*52 | | (2.5)8 | |
| = |
| >1 |
| 28*34*52*7 | | 81*7 | |
6
15<15!
Sprawdzić prawdziwość nierówności:
n
n*(n−1)/2 <
?(n*(n−1)/2)! dla n≥6
Teraz spróbuj indukcją wykazać prawdziwość.
Sprawdź te obliczenia.
Jutro pomyślę jak dalej pomóc, może da się prościej

Dobranoc
27 gru 23:39
n:
Indukcja:
Zal., ze nn(n−1)/2<(n(n−1)/2)!. Pokazemy, ze (n+1)(n+1)n/2<((n+1)n/2)!
L=(n+1)(n+1)n/2=
I jak dalej?
28 gru 20:49
Blee:
odnośnie sprawdzenia n=5
10! = 28*34*52*7 = 44*34*52*7 = 124*25*7 < 124*25*8 = 124*25*23 <
< 124*25*24 = 244*25 < 254*25 = 255 = 510
29 gru 00:47
n:
A moze wystarczy udowodnic, ze dla duzych n∊N zachodzi kn≤n! ?
Ale jak to wykazac?
29 gru 17:37
Adamm:
n! ~
√2πn(n/e)
n
| n! | |
| ~ ... → ∞, bo nn to czynnik dominujący |
| kn | |
29 gru 18:02
n:
Czyli n! jest rzedu wiekszego niz kn.
Stad kn≤n!
Tak?
29 gru 18:18
n:
A jakby wygladal ten dowod indukcyjny?
2 sty 23:22
n:
k rzeczywiste, n naturalne
Jak wykazac indykcyjnie: kn≤n! ?
3 sty 04:08
jc: Indukcja.
Wiemy już, że dla n = 6, nk < k!, k=n(n−1)/2.
Należy wykazać implikację:
nk < k! ⇒ (n+1)k+n < (n+k)!
Implikacja wynika z nierówności:
(n+1)n+k/nk < (n+1)k < (n+1)(n+2)...(n+k)
Pierwsza z nierówności wynika z nierówności
(n+1)n < nk prawdziwej już dla k=n+1 i n=3.
3 sty 13:28
n:
A mozna tak:
k rzeczywiste, n naturalne (tak ogolnie, nie piszac, ze k=... czy n=...)
indykcyjnie (wzgledem n): n!≥kn dla n≥6.
dla n=6 jest.
zal. n!≥ kn
wykazac, ze (n+1)!≥kn+1.
(n+1)!=n!(n+1)≥kn(n+1)≥kn*k=kn+1 dla n+1≥k, czyli n≥k−1.
dobrze?
3 sty 15:32
Adamm:
29 gru 18:18
Tak. Dla dużych n.
3 sty 15:36
n:
A to z 3 sty 15:32 ?
3 sty 16:45
n: ?
3 sty 19:29
n: ?
3 sty 20:30