trapezy
salamandra:

Wykaż, że pole P trapezu równoramiennego o przekątnych długości c i przecinających się pod
| | 1 | |
kątem α, określone jest wzorem P = |
| c2*sinα |
| | 2 | |
Policzyłem pola czterech trójkątów, tj:
P ABS = 1/2 * (c−x)
2 * sin(180−α)
P BSC = 1/2 * (c−x)
2 * sin(α)
P DSC = 1/2 * x
2 * sin(180−α)
P ASD = 1/2 * x(c−x)*sin(α)
I przy dodawaniu tych pól nie wychodzi mi ten wyjściowy wzór.
16 gru 21:01
ICSP: pole PBSC źle policzone.
16 gru 21:02
salamandra: No tak, racja, dzięki. Ale i tak chyba będę miał dużo liczenia − czy mogę sin(180−α) zamienić
na sin(α)? Dużo powinno mi to ułatwić
16 gru 21:05
ICSP: możesz
16 gru 21:06
a@b:

Pole każdego czworokąta wypukłego jest równe
to dla tego trapezu
| | 1 | | 1 | |
P= |
| *c*c*sinα = |
| *c2*sinα |
| | 2 | | 2 | |
16 gru 21:11
salamandra: | | 1 | | 1 | |
1) P ABS = ( |
| c2−cx+ |
| x2)*sin(180−α) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
2) P BSC = ( |
| c2−cx+ |
| x2)*sin(α) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
3) P DSC = ( |
| *(c−x)*x*sin(α) = ( |
| cx− |
| x2)*sin(α) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
4) P ASD = ( |
| cx− |
| x2)*sin(α) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
1) |
| c2*sinα − cx*sinα + |
| x2sinα |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
2) |
| c2*sinα − cxsinα+ |
| x2sinα |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
4) |
| cxsinα − |
| x2sinα |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1+2 = |
| c2*sinα − cx*sinα + |
| x2sinα + |
| c2*sinα − cxsinα+ |
| x2sinα = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
c
2sinα−2cxsinα+x
2sinα
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
3+4 = |
| x2sinα + |
| cxsinα − |
| x2sinα = |
| cxsinα |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
No i jak dodam te dwa do siebie to nie wyjdzie mi ten wyjściowy wzór, gdzie popełniłem błąd?
16 gru 21:18
a@b:

sinβ= sinα
2P
1=x(c−x)*sinα
+−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | sinα | |
P= |
| (2cx−2x2+x2−2cx+c2+x2)=........... |
| | 2 | |
16 gru 21:18
a@b:
Na rys. po prawej też ma być c−x (sorry
16 gru 21:21
salamandra: Eh, już chyba znalazłem błąd, ICSP powiedział, że pole BSC źle policzone, a ja przekreśliłem
pole DSC.
16 gru 21:22
a@b:
16 gru 21:26
salamandra: Mimo wszystko dziękuję za inny sposób, zerknę na pewno, jak rozwiąże swoim
16 gru 21:27
a@b:
"szanuj czas" ! ( bo jest on na maturze "droższy od pieniędzy"

Nie pisz takich "rozwlekłych" rozwiązań !
16 gru 21:28
salamandra: jak się nie ma innego pomysłu, to czasami tylko takie rozwiązania wchodzą w grę
16 gru 21:29
a@b:
Trening .... czyni
mistrza
16 gru 21:30
salamandra: Miałem maturę próbną w tamtym tygodniu, być może stówka wpadnie, więc to mnie motywuje do
jeszcze większej pracy
16 gru 21:31
a@b:
I tak trzymaj !
16 gru 21:33
salamandra: cieszę się, że trafiłem też tu, bo od września dużo się dzięki Wam dowiedziałem i nauczyłem, bo
nie sztuką jest spisać gotowe zadanie, ale poznawać nowe sposoby, zasady rozwiązywania zadań
16 gru 21:34
a@b:
Na zdrowie
16 gru 21:37
salamandra: Wyszło moim sposobem również
16 gru 21:40
a@b:
To taki sam sposób

Ty go ..................... rozwlekle zapisałeś
16 gru 21:43
salamandra: Zasugerowałem się wskazówką w książce, która obliczyła pole jednego z trójkątów i zasugerowała
dodanie ich wszystkich do siebie
16 gru 21:43
a@b:
Zapamiętaj co napisałam we wpisie 21:11
16 gru 21:45
salamandra: Wiem, znam ten wzór, ale tu jednak trzeba było wykazać, to poszedłem tą drogą
16 gru 21:47
a@b: Ok
Powodzenia w następnych zadankach
16 gru 21:54
an:

Przecież można wykazać właściwie bez liczenia,wystarczą dwie "kreski" równoległe do przekątnych
16 gru 22:03
a@b:

Jasne, jasne

Jeszcze tylko α nie zaznaczyłeś
16 gru 22:09