Relacja równoważności klasa abstrakcji
masterchlop: Niech ~ będzie relacją na R2 daną wzorem
(a,b)~(x,y)<=> a2+b2=x2+y2
a) pokaz ze to relacja równoważności;
b)Wyznacz[(0,1)]∼
c) Podaj nieskończony zbiór elementów parami nierównoważnych
podpunkt A umiem zrobić, ale nie pozostałe
tak gdybam sobie z tym b że ta klasa abstrakcji może być równa 2 bo albo x będzie 1 a y 0 bądź
na odwrót. Ale nie wiem do końca co to.
16 gru 20:50
PW: b) wszystkie pary wchodzące w relację "∼" z parą (0,1), czyli takie pary (x, y), dla których
02 + 12 = x2 + y2
x2 + y2 = 1
(na obrazku pary te tworzą okrąg o środku (0, 0) i promieniu 1).
16 gru 20:55
ite:
b/ Ta klasa abstrakcji będzie zbiorem par liczb rzeczywistych, tak wynika ze wzoru, który ja
określa.
Teraz tylko trzeba poszukać jakich par.
16 gru 20:56
masterchlop: {x,y∊R:x2+y2=1} takie coś?
16 gru 21:06
PW: Dostałęś odpowiedź o 20:55. Jeśli już musisz formalnie zapisać, to
{(x, y)∊R2: x2+y2=1}
(Twój zapis jest zły − poruszamy się w zbiorze par, więc w odpowiedzi muszą być pary liczb).
16 gru 21:13
masterchlop: Racja, mój błąd a ten podpunkt c)
16 gru 21:17
masterchlop: może potęgi liczb pierwszych w c ?
16 gru 21:19
Adamm:
To jest proste, jak wie się cokolwiek o relacjach równoważności.
Każdą relację równoważności określa funkcja − i na odwrót.
Oczywiście, niekoniecznie taka sama funkcja.
Tutaj, f(x, y) = x2+y2 jest taką funkcją.
Klasy abstrakcji (lub zbiory puste) to po prostu zbiory f−1(a), a∊R
16 gru 21:20
Adamm:
a) bo zdefiniowana przez funkcję f
b) f(0, 1) = 1, [(0, 1)]~ = f−1(1) = {(x, y) : x2+y2 = 1 } − okrąg
c) f−1(x) dla x≥0 to wszystkie klasy abstrakcji
wystarczy wybrać po jednym elemencie z każdej
16 gru 21:27
ite:

Oto klasy abstrakcji tej relacji (te
okrę
gi)
i propozycja sposobu wyboru
nieskończonego zbioru elementów parami nierównoważnych.
16 gru 21:52
masterchlop: Dziekuję
16 gru 22:16
Adamm: Eh. Ja wierzę w aksjomat wyboru, po prostu wybieram.
17 gru 13:52
ite: Jestem strzelcem ♐, nie mogłam nie narysować tak pięknej tarczy.
17 gru 22:09