Funkcja logarytmiczna
Radzio: Cześć,
Wyznacz te wartości parametry p, dla których równanie |log3(x+2)|=2p−1 ma dwa rozwiązania
różnych znaków.
Naszkicowałem sobie te wykres z modułem, ale nie wiem jak zinterpretować 2p−1. Mógłby ktoś
pomóc? Do tej pory miałem tylko pojedynczy parametr np. k, m.
16 gru 20:46
ICSP: Zrób dla m
Potem za m podstaw 2p − 1 i rozwiąż równanie/nierówność.
16 gru 20:47
Radzio: Coś mi źle wychodzi
16 gru 21:21
Radzio: Jeśli dla m mam to zrobić do m>1 −> dwa rozwiązania o przeciwnych znakach. Podstawiając pod
2p−1 nie wyjdzie mi prawidłowa odpowiedź. W odpowiedziach mam log3√6
16 gru 21:22
Radzio: Dla m>0 sorki, literówka
16 gru 21:23
ICSP: f(x) = |log
3(x+2)| określona dla x > −2
f(0) = log
3 2
m > log
3 2
2p − 1 > log
3 2
2p > log
3 6
16 gru 21:25
Radzio: Mój błąd, myślałem że punkt z OY to (0,1)

a jednak nie. Dzięki
16 gru 21:27