Błąd w odpowiedzi czy rozwiazaniu moim?
kcmJ: Mam problem z następującym zdaniem:
Określ wzajemne położenie okręgów o równaniach:
(x−1)2 + (y−1)2 = 16 i x2 + y2 + 2x + 2y −8 =0
z pierwszego:
S1=(1,1) r1= 4
z drugiego:
x2+2x+12 −12 +y2+2y+12−12 −8 =0
(x+1)2 −1 + (y+1)2 −1 −8 =0
(x+1)2 + (y+1)2 =10
S2=(−1,−1) r2=√10 ≈3,2
|S1S2| = √(−1−1)2 + (−1−1)2 = √8 = 2√2 ≈2,8
|r1−r2| < |S1S2| < |r1+r2| okręgi przecinają się.
Natomiast odpowiedź w zbiorze jest rozłączne i jeden z nich zawiera sie w kole drugiego ,
którego brzegiem jest drugi okrąg
Sprawdziłem kilka razy, ale może się pomyliłem?
16 gru 20:03
ICSP: Przecinają się.
16 gru 20:07
kcmJ: Dziękuję.
16 gru 20:21