tabela zmienności funkcji
kruciutko: Hej, mam zbadać zmienność funkcji f(x)= (x+1)/(x−1).
Mam problem z tabelą, otóż wyszło mi że pierwsza jak i druga pochodna nie mają miejsc zerowych.
Jak w takim razie powinna wyglądać tabelka?
16 gru 19:28
ite: A jaka jest dziedzina tej funkcji ? To od niej będzie zależeć tabela.
16 gru 19:42
kruciutko: zbiór liczb rzeczywistych bez 1
16 gru 19:45
ite: To trzeba jeszcze sprawdzić, dla jakich argumentów pierwsza pochodna przyjmuje wartości
dodatnie i ujemne, a dla jakich druga.
16 gru 19:49
kruciutko: to też mam, (−oo,1) pierwsza i druga ujemne
(1,+oo) pierwsza ujemna druga dodatnie
16 gru 20:07
ite:
W takim razie tabela będzie mieć dwie kolumny dla argumentów z przedziału (−∞,1) i dla (1,+∞).
x | (−∞,1) | (1,+∞) |
f(x)
f'(x)
f''(x)
16 gru 20:14
kruciutko: i co moge powiedziec z tej tabeli o f(x)?
16 gru 20:15
ite: Najpierw musisz ją uzupełnić informacjami, które podałeś 20:07.
16 gru 20:16
a@b:
wykresem hiperbola wyżej
Funkcja rosnąca w całej dziedzinie ( nie ma ekstremum
asymptoty : pionowa x= 1 i pozioma y= 1
miejsce zerowe x
o= −1
16 gru 20:17
kruciutko: x | (−∞,1) | (1,+∞) |
f(x) ? ?
f'(x) − −
f''(x) − +
i co w tych znakach zapytania?
16 gru 20:18
a@b:
kr
óciutko
16 gru 20:30
ite: Pierwsza pochodna przyjmująca wartości ujemne oznacza, że funkcja jest malejąca czyli ↘ | ↘
w obu rubrykach.
W tym przedziale, w którym druga pochodna jest ujemna, funkcja jest wklęsła.
W tym drugim przedziale, w którym druga pochodna jest dodatnia, funkcja jest wypukła.
Ta informacja pomaga narysować wykres, ale tu juź masz narysowany : ).
16 gru 20:34
ite: i to narysowany szybciutko
16 gru 20:37
kruciutko: krucuitko to pseudonim matematyczny

Dziękuje za pomoc rysunek jak najbardziej się przyda, natomiast zależało mi najbardziej na tym
opisie z 20:34
16 gru 20:51