trójkąt
Kuba: Kąt CAB trójkąta ABC ma miarę 60 stopni
Wewnątrz tego trójkąta wybrano punkt M tak,że jego odległości
od boków AB i AC wynoszą odpowiednio 2 i 4
Oblicz długość odcinka AM
16 gru 17:48
a@b:

Obliczamy z tw. kosinusów |EF| w ΔEMF
|EF|
=2
2+4
2+2*2*4*cos60
o ( bo cos120
o= −cos60
o
|EF|=2
√7
z tw sinusów w ΔAEF ( bo okrąg jest opisany na czworokącie AEMF ... dlaczego?
jest też opisany na ΔAEF
| | |FE| | |
2r=|AM| = |
| =............. |
| | sin60o | |
16 gru 18:06
Li Wei Young:
16 gru 19:36
a@b:
Oooo

"małolat skośnooki" się odnalazł
16 gru 20:28
Mila:
Ciekawe gdzie się podziewał. Zapomniał o nas?
17 gru 16:07