Oblicz y
Przemek: Jest w stanie ktos z tym pomoc? Nalezy wyznaczyć y.
X= 9y + 6×3y +10
16 gru 17:42
Jerzy:
A ile wynosi X ?
16 gru 17:43
Przemek: Sa dwie niewiadome y=? Oraz x= 9y + 6×3y + 10
16 gru 17:45
Jerzy:
A skąd masz to zadanie ?
16 gru 18:26
Przemek: Ze studiów, profesor podyktował − tak jest poprawne. Należy wyznaczyć y = . Tak przekształcając
wyrażenie żeby x były po prawej
16 gru 18:27
ICSP: x = 9y + 6*3y + 10 = 9y + 6*3y + 9 + 1 = (3y + 3)2 + 1
x − 1 = (3y + 3)2
√x − 1 = 3y + 3
3y = √x − 1 − 3
y = log3 (√x − 1 − 3 )
16 gru 18:28
Przemek: Dziekuje
16 gru 18:40